ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мін'юст Білорусі подав позов про ліквідацію БАЖ

21.07.2021, 17:41
Фото – baj.by
Фото – baj.by

Міністерство юстиції республіки Білорусь подало до Верховного Суду позовну заяву про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на пресслужбу Мін'юсту.

“У зв'язку з невжиттям заходів щодо усунення порушень з боку БАЖ та повторним (після винесеного письмового попередження) порушенням законодавства Міністерство юстиції подало до Верховного Суду позовну заяву про ліквідацію цього громадського об'єднання”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що “за порушення законодавства про громадські об'єднання” Мін'юст зробив БАЖ письмове попередження. 

“Своїм листом БАЖ на адресу Міністерства юстиції визнала виявлені порушення та необхідність їхнього усунення. Однак в установлений термін це громадське об'єднання не вжило заходів щодо усунення порушень, що неприпустимо”, – заявили в міністерстві.

“Відповідно до частини третьої статті 27 закону Республіки Білорусь “Про громадські об'єднання” громадське об'єднання зобов'язане письмово повідомити до реєструвального органу про усунення порушень, що стали підставою для винесення письмового попередження, і надати підтверджувальні документи не пізніше ніж у триденний термін після закінчення терміну усунення порушень, встановленого в письмовому попередженні”, – зазначило відомство.

Оскільки цього зроблено не було, йдеться в повідомленні, Мін'юст ініціював ліквідацію БАЖ.

Як повідомляв ІМІ, 20 липня стало відомо, що в Білорусі влада заморозила всі операції з банківським рахунком Білоруської асоціації журналістів (БАЖ).

14 липня в офісі БАЖ відбувся обшук, представників організації навіть не викликали. Силовики виламали двері, провели обшук та опечатали кабінет. Організація не має доступу до печатки та статутних документів.

18 липня БАЖ повідомила, що в Білорусі за 10 днів у редакціях ЗМІ та в їхніх співробітників проведено понад 60 обшуків.

14 липня по всій Білорусі відбулися масові обшуки та затримання активістів, правозахисників та журналістів. Зокрема, обшуки відбулися в офісах щонайменше 13 громадських організацій, серед яких правозахисний центр “Вясна”, Білоруська асоціація журналістів, благодійний проєкт “Імена”, рух “За свободу”, Центр правової трансформації Lawtrand, Білоруський Гельсінський комітет, Асоціація білорусів світу “Батьківщина”, “Гендерні перспективи”, Офіс європейської експертизи й комунікацій, Союз білоруських письменників, Білоруський народний фронт, Центр економічних досліджень BEROC.

Liked the article?
Help us be even more cool!