ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Батько Буткевича: Максим отримав у полоні близько 500 листів від людей з усього світу

Максим Буткевич 18 жовтня після обміну / Скриншот Громадського радіо з відео hromadske

Правозахисник, співзасновник Громадського радіо та Центру прав людини ZMINA Максим Буткевич отримав у російському полоні близько 500 листів від людей з усього світу. Про це в ефірі Громадського радіо 19 жовтня розповів його батько Олександр Буткевич.

За його словами, про звільнення Максима з полону стало відомо близько 22-ї години 18 жовтня. Йому зателефонували з Координаційного штабу і повідомили, що сина обміняли й у цей момент він перебуває на території України.

“Привітали та подякували, а за 15 хвилин по тому зателефонували з СБУ і ті самі слова сказали, підтвердили, що Максима звільнено. Сказали, що, очевидно, він зможе з вами зв’язатись вже сьогодні. Коли будуть у безпечному місці і буде зв’язок… Ми ще не побачились, я мав з ним зв’язок. Дзвінок був звичайним телефоном, не смартфон, де можна забезпечити відео, але принаймні ми поспілкувались. Він знаходився у дорозі”, – розповів пан Олександр.

Також він додав, що Максим пройшов попередній медогляд і поїхав до реабілітаційного центру. Батькові Максим повідомив щодо стану здоров’я, що все гаразд. Однак, зазначив пан Олександр, “з інших джерел ми знаємо, що у нього була аритмія і він втрачав свідомість у колонії”.

“Максим не втрачав надію. У нас було спілкування. Їм дозволили у колонії писати листи. Формально дозвіл був писати всередині Росії. Звичайно, листування проходило цензуру та перевірку. В один бік ці листи йшли по-різному, півтора-два місяці. Потім листи ці фотографували. Нам надсилали знімки листів. Таким чином ми знали про нього”,  – розповів батько. 

У такий спосіб, каже пан Олександр, вони були якоюсь мірою обізнані, що відбувається і як відбувається. 

“Ми не писали, що листи від батьків, ніби друзі його, але він розумів, що це писали ми. Ці листи йшли довго, але за цей час, коли виник дозвіл, то пару листів він отримав. Він отримував дуже багато книжок. Також під час спілкування Максим повідомив, що близько 500 листів отримав. Він з усіх куточків світу отримав листи і мав можливість спілкуватись. Для нього це було важливо”, – розповів Олександр Буткевич.

Крім того, він розповів, що з колонії, де утримували Максима, нікого не звільняли: “Вони були першими серед 40 засуджених, кого кудись збиралися відправляти по етапу. Було б добре, якби якимось чином цю інформацію поширили, щоб це укріпило надію на те, що їх обміняють. Це перші ластівочки, які посилюють віру і надію”.

Він звернувся до всіх наших військових, до побратимів Максима, які перебувають у колонії, та інших військовополонених і закликав триматись. “Потрібно допомагати один одному. Все одно всіх звільнять. Ми на відміну від орків своїх не кидаємо. Все одно всі будуть вдома. Не втрачайте надії. Надія та віра це те, що тримає нас”, – підкреслив Олександр Буткевич.

Як повідомляв ІМІ, Максим повернувся з російського полону до України 18 жовтня 2024 року в межах обміну між країнами. Він став другим українським журналістом, який був звільнений з російського полону у 2024 році.

Раніше Інститут масової інформації оприлюднив список полонених українських журналістів. У російському полоні станом на 18 жовтня 2024 року, за даними ІМІ, перебуває щонайменше 29 цивільних українських медійників та два журналісти-комбатанти. 

Що відомо про полон журналіста й військового Максима Буткевича

Як повідомляв ІМІ, у червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО “Громадське радіо”, військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні Максима Буткевича. 

10 березня 2023 року на офіційному сайті слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про “вироки” псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Їх визнали винними “в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів” (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

13 березня 2023 року правозахисники, медійники, волонтери та активісти закликали звільнити незаконно засудженого окупантами військовополоненого Максима Буткевича. МЗС України також закликало міжнародну спільноту засудити вирок Буткевичу.

22 серпня 2023 року в Москві перший апеляційний суд загальної юрисдикції залишив чинним “вирок” Максиму Буткевичу.

У лютому 2024 року проєкт “Меморіал. Підтримка політв’язнів” визнав кількох людей політв’язнями. Серед них Максим Буткевич, якого окупаційний суд на Луганщині засудив до 13 років колонії суворого режиму.

Верховний суд у Москві, розглянувши касаційну скаргу, залишив без зміни вирок Максиму Буткевичу.

Liked the article?
Help us be even more cool!