ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний суд у Москві залишив без змін вирок співзасновнику Громадського радіо Буткевичу

Фото – Медіазона
Фото – Медіазона

Верховний суд у Москві, розглянувши касаційну скаргу, залишив без зміни вирок українському правозахиснику, співзасновнику Громадського радіо та Центру прав людини ZMINA та антифашисту Максиму Буткевичу.

Про це пише Суспільне з посиланням на адвоката Буткевича Леоніда Соловйова.

"Верховний суд залишив вирок Буткевичу без змін. Наша позиція була доволі проста: у кримінальній справі немає ніяких доказів того, що Буткевич здійснив злочин проти мирного населення. Крім його показань, де він зізнався. Він сказав, що він себе обмовив, бо йому обіцяли, що якщо він підпише те, що йому дадуть, то його обміняють швидко. І ще тому, що йому погрожували катуваннями. На жаль, сьогодні на це були закриті очі", – сказав він.

Адвокат зазначив, що захист Буткевича подаватиме скарги до президії Верховного суду.

"Будемо старатися зробити так, щоб у колонії він був усім забезпечений. Будемо сподіватися на швидкий обмін. Почуває він себе добре. Листи, нехай хоч із затримками, але він отримує. Тому більш чогось незаконного в колонії в нього немає", – сказав Соловйов.

Як пише "Медіазона", Максим Буткевич брав участь у засіданні через відеоконференцзв'язок із СІЗО-1 Луганська.

Буткевич заявив, що обмовив себе. За його словами, крім його первісних свідчень, у справі немає інших доказів. Буткевич зазначив, що суд не намагався розібратися, чому раптом після двох місяців полону він змінив свої свідчення.

"Самообмовляння було зумовлене… З одного боку, мені було сказано, що якщо я погоджуся, то після засудження мене в стислий термін поміняють на засудженого військовополоненого ЗС РФ. Як інші аргументи мені було пояснено, що в разі відмови я буду підданий різним методам фізичного впливу. Деякі (методи. – Ред.) мені продемонстрували", – сказав суддям Буткевич.

Що відомо про полон журналіста та військового Максима Буткевича?

Як повідомляв ІМІ, у червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО "Громадське радіо", військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

10 березня 2023 року на офіційному сайті слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про "вироки" псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Їх визнали винними "в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів" (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

13 березня 2023 року правозахисники, медійники, волонтери та активісти закликали звільнити незаконно засудженого окупантами військовополоненого Максима Буткевича. МЗС України також закликало міжнародну спільноту засудити вирок військовополоненому правозахиснику Буткевичу.

22 серпня 2023 року в Москві перший апеляційний суд загальної юрисдикції залишив чинним "вирок" правозахиснику і журналісту, військовослужбовцю Максиму Буткевичу, засудженому до 13 років колонії суворого режиму окупаційним судом у Луганську.

У лютому 2024 року проєкт "Меморіал. Підтримка політв’язнів" визнав кількох людей політв’язнями. Серед них правозахисник, журналіст, співзасновник Громадського радіо, військовослужбовець Максим Буткевич, якого окупаційний суд на Луганщині засудив до 13 років колонії суворого режиму.

Liked the article?
Help us be even more cool!