ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полоненого Максима Буткевича засудили до 13 років колонії суворого режиму

10.03.2023, 11:37
Фото – фейсбук Максим Буткевич
Фото – фейсбук Максим Буткевич

Псевдосуди ОРДЛО засудили українського правозахисника та військовополоненого Максима Буткевича до 13 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму. Про це повідомляється на сайті Слідчого комітету Росії.

Буткевича та ще двох громадян України, військовополонених Віктора Похозія та Владислава Шеля, визнали винними "в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів" (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

Крім того, Буткевича також звинуватили "в замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та умисному пошкодженні чужого майна загальнонебезпечним способом".

Згідно з повідомленням слідчого комітету, Буткевич проходив військову службу командиром взводу в окремому спецбатальйоні "Берлінго". 4 червня минулого року в Сєвєродонецьку Луганської області він нібито отримав наказ оглянути вулиці та житлові будинки міста, зайшов до однієї з квартир, побачив у будинку навпроти мирних громадян та вистрілив із протитанкового гранатомета по під'їзду житлового будинку.

Нібито внаслідок цього двоє цивільних осіб отримали тілесні ушкодження, також було знищене майно. 

Слідчий комітет запевняє, що Буткевич повністю визнав провину і покаявся в скоєному.

Крім того, російський орган зазначає, що встановив, що Віктор Похозій був командиром батальйону "Азов", у Маріуполі "припустився жорстокого поводження з місцевою мешканкою, завдавши їй ударів по тілу та обличчю ногами та прикладом автомата". За даними слідкому, Владислав Шель у Маріуполі нібито вистрілив п'ять разів з метою залякати мирних громадян.

Псевдосуди засудили Похозія до 8,5, а Шеля – до 18,5 років ув'язнення. Відбуватимуть покарання вони у виправній колонії суворого режиму.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО "Громадське радіо", військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, який пішов служити до Збройних сил України на початку березня 2022 року. Координатор та співзасновник проєкту "Без кордонів", спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, Громадського радіо. Раніше працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні правозахисника та військового Збройних сил України Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

У листопаді 2022 року Максим Буткевич отримав премію "Історії несправедливості" чеської організації People in Need. Премію за Максима отримав його батько Олександр у Празі.

Liked the article?
Help us be even more cool!