ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Наріман Джелял розповів, про що писати в листах до політв'язнів

Наріман Джелял. Фото – Еспресо

Колишній бранець Кремля, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, який повернувся 28 червня до України з російського полону, розповів, як та про що писати в листах до політичних в'язнів. 

Про це він повідомив “Суспільне Крим.

За його словами, листи від людей на волі для політичних в’язнів дуже важливі, адже вони перебувають в ізоляції, де РФ намагається зробити все, щоб вони не відчували підтримки, а психологічний стан був пригнічений.

“Ці листи – це як вікно в інший вільний світ. Коли його отримуєш, то це велике емоційне піднесення. Це дуже велика справа”, – пояснив Джелял.

Написати листа може будь-хто охочий, але треба розуміти, що в російських в'язницях діє цензура.

Мінреінтеграції у своїй детальній інструкції щодо написання листів бранцям Кремля радить, зокрема:

  • писати виключно російською мовою;
  • бути політично нейтральними в тексті;
  • не запитувати про кримінальну справу політв'язня;
  • не використовувати шифри, незрозумілі символи, лайку.

Попри обмеження є теми, які можна викласти в листі до політв'язнів.

“Пишіть про що завгодно, що вас цікавить. Можете заохотити його (політв’язня. – Ред.) щось прочитати чи щось дізнатися. Ви можете стати каналом і розповідати, що відбувається. Звичайно, про деякі теми не можна, бо цензура не пропустить. Проте можна про наукові відкриття, історичні листи. Мені надсилали сучасні вірші Булата Окуджави чи нові виступи відомих людей, які актуальні сьогодні. Мій сусід – росіянин, який через політичні переслідування знаходиться у в'язниці, – отримав навіть цілу книгу листами”, – розповів Джелял.

Також він заохочує українців робити акції на підтримку політв'язнів та нагадувати, що про них пам'ятають, а водночас і привертати увагу до долі цих поневолених громадян.

“Людині, яка несправедливо знаходиться у в'язниці, важко знайти певну духовну опору і триматися. Ми кожен можемо допомогти у цьому нашим хлопцям та дівчатам”, – зауважив перший заступник голови Меджлісу.

Що відомо про кейс Нарімана Джеляла

Як повідомляв ІМІ, Наріман Джелял повернувся до України 28 червня з російського полону. Він перший звільнений зі списку 30 українських журналістів, захоплених Росією, який оприлюднив Інститут масової інформації.

Після звільнення Джелял заявив про готовність взяти участь у процесі звільнення українських в’язнів Кремля. Він розповів, що не дозволяв собі зневіритися, також підтримував своїх товаришів.

У 2022 році підконтрольний Росії Верховний суд Криму засудив Джеляла до 17 років ув'язнення у колонії суворого режиму, призначив штраф у 700 тисяч рублів, а також півтора року обмеження свободи пересування. Він був фігурантом “справи про диверсію на газопроводі” у Перевальному.

Наріман Джелял співпрацює з проєктом Радіо Свобода “Крим.Реалії” як колумніст і оглядач із серпня 2018 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!