ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

19 порушень свободи слова сталося в Україні в січні – ІМІ

04.02.2022, 14:00

У січні експерти ІМІ зафіксували в Україні 19 випадків порушень свободи слова. З них 10 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова” *.

Найчастіше журналістам перешкоджали (сім випадків) та відмовляли в доступі до публічної інформації (шість випадків). 

Двічі перешкоджали журналістам у Києві під час масових акцій: під Кабміном учасники акції #SaveФоп намагалися вибити мікрофон у журналістки 5 каналу під час прямого ввімкнення; учасники акції на підтримку експрезидента Петра Порошенка, якому обирали запобіжний захід, заважали кореспонденту телеканалу “Наш” вести пряму трансляцію.

На Харківщині герой сюжету під час інтерв'ю залицявся до журналістки СТБ, а потім почав виявляти агресію, нецензурно висловлюватися на адресу її колег, замахувався по камерах, бив рукою по штативу камери. В Одесі місцевих журналістів не пускали на засідання земельної комісії. В іншому випадку в Одесі охорона будмайданчика виштовхала знімальну групу телеканалу Odesa.LIVE з території будівельного майданчика.

Відмовляли журналістам у доступі до публічної інформації, зокрема, Верховна Рада, державне підприємство “Парламентський телеканал “Рада”, державне підприємство “Укрзалізниця”, Міністерство інфраструктури.

Так, телеканал “Рада” не надав інформації на офіційний запит “Детектора медіа” щодо редакційної ради каналу, результатів творчих конкурсів тощо. Нагадаємо, що телеканал не надав відповіді й на інформаційний запит ІМІ щодо використання бюджетних коштів на штатних та залучених журналістів, а також щодо керівництва каналу. Крім того, у Верховній Раді не надали відповіді на інформаційний запит “Судово-юридичної газети” щодо витрачання бюджетних коштів на закупівлі державного парламентського телеканалу “Рада”, а також на які цілі збираються витратити 378 млн грн з бюджету.

У січні ІМІ зафіксував два випадки побиття. У Кременчуці (Полтавська область) невідомі чоловіки побили журналіста Кременчуцької міської телерадіокомпанії “Кременчуцькі новини” Антона Воробйова, після чого його госпіталізували. У Києві нападу зазнав журналіст “СтопКору” Ілля Шевченко. Поліція відкрила кримінальні провадження за ст. 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України.

Також ІМІ зафіксував два випадки юридичного тиску. Серед них – судовий позов народного депутата Іллі Киви проти Дениса Бігуса про захист честі, гідності та ділової репутації. Кива вимагає визнати недостовірним і спростувати відеоролик “Що знайшли на обшуку в Киви? Золото, вагон кешу і картини. ФОТО З ОБШУКІВ”, який опублікували 1 грудня минулого року. Також політик хоче стягнути з журналіста 2 мільйони гривень моральної шкоди.

Крім того, експерти ІМІ зафіксували по одному випадку нападів на офіси ЗМІ та інтернет-тиску. Зокрема, про обстріл редакції видання “Гордон” повідомив його власник Дмитро Гордон. Співробітники видання виявили слід від кулі на одному з вікон офісу, після чого викликали поліцію.

Кібербулінгу зазнала журналістка видання “Полтавщина” Дарина Синицька. У місцевих групах у соцмережі “Фейсбук” про неї поширювали фейк, що вона “маніяк, який видає себе за дівчину”. 

Порушення зафіксовано в дев'яти регіонах. У Києві зафіксовано дев’ять випадків, по два випадки – в Одесі та на Полтавщині. В інших областях – по одному випадку: на Вінниччині, Дніпропетровщині, Луганщина, Харківщині, у Херсоні та Черкасах.

Утиску свої прав зазнали п’ять журналісток та сім журналістів.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці "Барометр свободи слова".

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network у партнерстві з міжнародною організацією Freedom House. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!