ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Виклики та здобутки: яким був 2021 медіарік на Херсонщині

2021 рік, у порівнянні з минулими роками, минув спокійно та без значних потрясінь, при тому що область, згідно зі щомісячними моніторингами "Барометр свободи слова", наближається до лідерів за кількістю порушень свободи слова.

Наприкінці року вже за традицією регіональні представники Інституту масової інформації підбивають підсумки своєї роботи.

Тож яким був 2021 медіарік для херсонських ЗМІ?

Справи судові

Станом на початок року шість кримінальних проваджень, відкритих за ст. 171 Кримінального кодексу України, розглядалися в судах Херсонської області. За однією справою суд ухвалив виправдувальний вирок, який пізніше підтвердила апеляційна інстанція. Йдеться про справу новокаховського журналіста Андрія Пилиповича, нападник на якого заявив у суді, що не знав, що погрожує газовим пістолетом журналісту. Таке пояснення задовольнило суддю, який до цього навіть повернув пістолет тоді ще підсудному.

Весь рік тягнулася справа за фактом стрілянини в пресклубі газети "Новий день", яку об'єднали з двох окремих проваджень. Засідання в справі призначають не дуже часто, підозрювані на них не з'являються, і наразі на порталі "Судова влада" немає жодного призначеного засідання в цій справі. Тож невідомо, коли суд оголосить вирок нападникам і чи оголосить узагалі.

У жовтні Херсонський міський суд закрив справу за фактом побиття головної редакторки місцевого видання "Кавун.City" Євгенії Вірлич через завершення строків притягнення обвинуваченої до відповідальності. Таку ухвалу суддя Людмила Валігурська прийняла 11 жовтня на підставі клопотання адвокатів Лілії Якубсон, яку обвинувачували в побитті журналістки. У грудні апеляційний суд залишив це рішення чинним.

Що розслідувала поліція?

Незважаючи на те що херсонські журналісти доволі багато і компліментарно пишуть про поліцію, справи щодо погроз та інших протиправних дій щодо медійників розслідують неквапливо.

Традиційно місцеві правоохоронці внесли до ЄРДР справу щодо погроз журналістці Марині Савченко тільки після резонансу в ЗМІ. Наразі невідомо, на якому етапі розслідування, але, зі слів журналістки, їй відомо, що одну з жінок, яка погрожувала, допитали, а чоловіка обіцяли допитати після повернення з-за кордону.

До речі, це єдина справа, яку місцеві правоохоронці вносили до ЄРДР протягом року і про що достеменно відомо. Водночас станом на жовтень 2021 року прокуратура звітувала про закриття чотирьох справ за "журналістськими статтями".

Порушення, які ми фіксували, а поліція ні

Протягом року ми зафіксували два діаметрально протилежні випадки недопуску журналістів на заходи, причому обидва відбувалися в одному приміщенні, але в різний час і за різних обставин.

Так, у вересні 2021 року журналістка Олександра Якубовська заявила про перешкоджання з боку посадовців Херсонської міської ради. Як написала Якубовська у Facebook, 18 вересня їй не дали зняти влаштований у малій залі ради банкет. Банкет відбувся після урочистої сесії міської ради, присвяченої Дню міста. У міськраді, своєю чергою, заявили, що жодного перешкоджання не було.
І якщо юрист ІМІ Алі Сафаров назвав питання, чи був банкет після урочистостей закритим заходом суб'єкта владних повноважень дискусійним, то поліція, наскільки відомо, не зацікавилася цим випадком узагалі. Щоправда, і журналістка до поліції теж не зверталася.

Не зверталися до поліції і журналісти телеканалу "Херсон плюс", знімальну групу якого в грудні 2021 року депутати вигнали з малої зали міської ради. Тоді депутати Херсонської міської ради, які входять до складу комісії з питань комунального майна, розглядаючи одне з питань порядку денного, вирішили провести закрите засідання. Для цього вони проголосували за видалення журналістів та працівниці пресслужби міськради із засідання, і журналісти пішли. Втім, 8 грудня ініціатор "закриття" засідання, депутат Херсонської міськради Юрій Попутько вибачився перед журналістами, визнавши, що порушив закон.

Що ще цікавого відбулося протягом року?

Новий мер міста Ігор Колихаєв та його команда швидко налагодили співпрацю з місцевими медіа. Без тендерів та конкурсів їм почали платити з бюджету. Редакції інтернет-ЗМІ, які раніше критикували попереднього міського голову, тепер, отримуючи 6 тисяч гривень на місяць за публікацію позитивних новин про мерію і її роботу, про критику забули. Фактично меру вдалося створити свій медіапул невеликим, та ще й бюджетним коштом.
Нелояльних же журналістів, які ставлять йому незручні запитання, Ігор Колихаєв відправляє платити податки.


Цікаво, що суми, які отримало протягом року кожне ЗМІ, вже перевищили допорогові 50 тисяч гривень, тож за піар мера, а саме таке завдання, за словами редакторів ЗМІ, ставлять отримувачам грошей, почали платити інші департаменти та відділи.

***

1 лютого Служба безпеки України заявила про викриття масштабної агентурної мережі, яка через Telegram-канали вела розвідувально-підривну діяльність на замовлення спецслужб Російської Федерації. Серед популярних каналів "Легитимный", "Резидент", "Картель", "та Сплетница", виявився і канал "Херсон live". Станом на 22 грудня канал продовжують наповнювати інформацією.

***
Також у лютому депутатка Херсонської міської ради Альона Ротова звернулась із заявою до Херсонського міського суду з вимогою дати їй дані про реєстранта доменного імені myks.com.ua ("Мій Херсон"). Позивачка хотіла отримати дані про отримувача послуг хостингу щодо розміщення програмного забезпечення вебсайту на спеціалізованому вебсервері та забезпечення доступу до нього з мережі Інтернет. В обґрунтуванні заяви позивачка посилалася на те, що невідома особа розмістила на сайті "Мій Херсон" статтю, яка, на її думку, порушує її особисті немайнові права. 17 серпня Київський апеляційний суд постановив витребувати в ТОВ "Інтернет Інвест" дані про реєстранта доменного імені myks.com.ua.

Приблизно з цього періоду анонімний сайт перестав оновлюватися і не працює досі.

Наразі це перший випадок, коли суд надав доступ до реєстраційних даних медіа.

***
У травні 2021 року Служба безпеки України провела обшуки в Херсонській філії Суспільного мовника. Було затримано менеджерку філії Оксану Шило. За інформацією Херсонської обласної прокуратури, сталося це під час отримання нею неправомірної вигоди в сумі близько 3 тисяч гривень. "Установлено, що жінка організувала схему, за якою підпорядкованим їй працівникам призначалися премії, після чого 50% з нарахованої доплати щомісячно співробітники мали віддати своїй керівниці. Така схема незаконного отримання коштів діяла щонайменше останні пів року", – повідомила тоді прокуратура.

Розгляд справи по суті ще не розпочався.

***
Ну а найсвіжішим пробиванням дна став випадок публікації місцевою медійницею фейкового фото. Власниця сайту "Херсонщина за день" Тетяна Дергачова опублікувала сфотошоплене фото, на якому депутат Олешківської міської ради Павло Потоцький начебто рахує гроші, стоячи разом з ексдепутатом райради Чухаловим.

Ми продовжуємо стежити за тим, що відбувається в медіа Херсонщини, досліджуємо та моніторимо, тримаємо на контролі справи в судах і поліції та наступного року розповідатимемо вам про все це.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов'язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews

Liked the article?
Help us be even more cool!