ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Херсонщині за рік закрили чотири справи щодо перешкоджання журналістам

01.10.2021, 11:38
Фото – zta.court.gov.ua
Фото – zta.court.gov.ua

Упродовж 2021 року поліція Херсонщини розслідувала 16 кримінальних проваджень за фактами правопорушень, вчинених стосовно журналістів. З них 11, відомості щодо яких внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань поточного року.

Про це 28 вересня на зустрічі з представником ІМІ в Херсонській області та місцевими журналістами розповів перший заступник керівника обласної прокуратури Олексій Даниляк.

Під час зустрічі Даниляк розповів, що неправдивою є інформація, яку поширили місцеві анонімні телеграм-канали про нібито вручення підозри голові місцевого Нацкорпусу Іванові Старостенку.

“Дійсно, у Херсоні правоохоронці розслідують провадження за статтею 345-1 за фактом інциденту за участю декількох осіб, одна з яких має посвідчення журналіста. Але в цьому провадженні поки нікому не повідомляли про підозру”, – розповів він.

Йдеться про сутичку за участю директора видання “Таврія ньюз” Кирила Стремоусова, що сталась у серпні 2021 року. Стремоусов написав заяву в поліцію про побиття під час виконання журналістської роботи. Невідома особа нібито вдарила його і бризнула в лице сльозогінним газом. Наразі в цій справі призначено низку експертиз.

Ще в одній, внесеній до ЄРДР за фактом погроз місцевій журналістці Марині Савченко, вже допитано одну з осіб, що погрожувала. Також один громадянин, який погрожував, перебуває за кордоном і буде допитаний, коли повернеться.

Крім того, Олексій Даниляк повідомив, що наразі досудове розслідування триває ще в 10 кримінальних провадженнях. Ще шість справ за “журналістськими” статтями вже слухаються в суді. Водночас темпи їхнього розгляду явно низькі, оскільки в частини цих справ скоро закінчаться строки притягнення до відповідальності.

Окрім цього, протягом року закрито чотири провадження у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Ще дві справи передали за підслідністю до Державного бюро розслідувань, теруправління якого розташоване в Мелітополі.

Під час зустрічі досягнуто домовленості про періодичні зустрічі з прокурорами й черговий початок вибудовування комунікації між журналістами та прокурорами.

Як повідомляв ІМІ, мешканець Херсона Кирило Стремоусов є директором видання “Таврія Ньюс”, якому в листопаді 2020 року Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд за масову роздачу журналістських посвідчень стороннім особам.

За даними КЖЕ, вся інформація поширюється лише через платформу YouTube або соціальні мережі з використанням словосполучення “журналісти Стремоусова”. Також, зазначає КЖЕ, на сайті агенції неможливо знайти матеріали “журналістів”, які вже отримали “посвідчення”.

Стремоусов щонайменше двічі за останні два роки нападав на журналістів. У січні 2019 року він влаштував стрілянину в пресцентрі газети “Новий день” (Херсон), а в липні 2020-го вдарив журналіста онлайн-видання “Вгору” Дмитра Багненка, завдавши йому тілесних ушкоджень. 

У своєму відеоблозі Стремоусов просуває фейки та конспірологічні ідеї, зокрема про шкідливість носіння масок під час пандемії та шкідливість ПЛР-тестів. Такі матеріали порушують журналістські стандарти й Кодекс етики.

Кирило Стремоусов зареєстрований на сайті “Миротворець”, де його звинувачують у вчиненні усвідомлених діянь проти національної безпеки України, світу, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Liked the article?
Help us be even more cool!