ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже третина новин у херсонських онлайн-медіа – про правоохоронців. Здебільшого їх хвалять

У херсонських онлайн-ЗМІ в кожній третій новині пишуть про правоохоронців, майже 62% з них позитивні.

Такі дані моніторингу місцевих онлайн-ЗМІ, який з 5 до 9 квітня 2021 року включно провів Інститут масової інформації. У дослідженні експерти ІМІ визначали частку новин про правоохоронні органи в херсонських онлайн-медіа, тип контенту, тематику новин, джерела інформації та тональність матеріалів про правоохоронні органи. До таких матеріалів ми зараховували новини, в яких ішлося про діяльність Нацполіції, патрульної поліції, НАБУ, СБУ, ДБР, прокуратури та судів.

Під час моніторингу проаналізовано новинні стрічки п'яти онлайн-ЗМІ ("ХерсонОнлайн", "Херсонці", "Мій Херсон", "Херсонщина за день" та "Любимый Херсон"). Загалом проаналізовано 886 новин, з яких 265, або 30% новин, були присвячені правоохоронним органам.

Так, найбільше про правоохоронців писав у досліджуваний період сайт "Херсонщина за день". Тут майже 43% новин так чи інакше стосувалися діяльності правоохоронців. Найменший відсоток новин такої тематики (25,4%) – на сайті "Херсон онлайн", хоча в абсолютних цифрах цей сайт був лідером, надрукувавши за п'ять днів 130 новин про правоохоронців (з 512, що вийшли за цей період).

Лідером за згадками в херсонських медіа стала Національна поліція. Понад 56% згадок були присвячені саме її підрозділам. На другому місці опинилися суди області із 17,7% згадок, а на третьому – патрульна поліція, із 15,5% згадок.

Значно рідше медійники Херсонщини згадували про прокуратуру (6%), СБУ (3%), ДБР (1%) та НАБУ (0,4%).

Цікаво, що на тиждень моніторингу припало відкриття херсонського відділення Державного бюро розслідувань, регіональний офіс якого розташований у Мелітополі, але в місцевих медіа про це було всього декілька згадок. Написали про це видання "Любимый Херсон" та "Херсонщина за день".

Більшість матеріалів про правоохоронні органи в херсонських медіа присвячені успішній діяльності цих органів. Таких новин 61,7%. Здебільшого це звітування про затримання, вручення підозр, ухвалення судових вироків та іншій повсякденній діяльності правоохоронців.

Несподівано небагато як для Херсона в цей період було кримінальної хроніки. Так, лише 31% новин з усієї кількості згадок про правоохоронців становив дуже популярні в читачів повідомлення про вбивства, аварії та інші події того ж штибу.

Як бачимо, на ці дві теми, або успішну діяльність, або кримінальну хроніку припало майже 93% всіх новин зі згадками про правоохоронні органи.

Ще 2% згадок стосувалися резонансних справ, як-от викриття бойовика так званої "ЛНР", що служив у херсонській поліції, чи затримання співробітниці виконавчої служби на великому хабарі.

Ще замалим не 5% матеріалів про правоохоронців становили різні оголошення та повідомлення.

Нагадаємо, що 61,7% новин, у яких фігурують правоохоронці, мають позитивну тональність. Це новини про успіхи, досягнення та перемоги місцевих правоохоронців. Здебільшого це продукт пресслужб, який без жодного критичного переосмислення друкують місцеві медіа.

Найбільше позитивних новин у херсонських онлайн-медіа опубліковано про прокуратуру та суди – 88% та 81,6% усіх згадок про прокуратуру та суди відповідно. Найменше позитивних новин (52%) було про Нацполіцію. Ще 44% новин про відомство були нейтральними. До них увійшли кримінальні зведення, у яких, звісно, не критикують поліцію, а просто повідомляють про те, хто кого і де вбив чи побив.
Досить велика кількість позитивних матеріалів була про патрульну поліцію (67,5% проти 32,5% нейтральних) та СБУ (62,5% на 32,5%).

А ось матеріалів з негативною конотацією, що стосувалися б співробітників Нацполіції, дуже мало. Ми зафіксували всього 3,8% критичних матеріалів. Але майже в усіх автори критикують не діяльність, а бездіяльність поліцейських.

До речі, більше негативної інформації про правоохоронців у медіа, які ввійшли до моніторингу, ми не зафіксували. За винятком матеріалу "Прокуратура вимагає посилити запобіжний захід підозрюваній в отриманні 3,5 тис. дол. США неправомірної вигоди", в якому повідомляється про занадто м'який, на думку прокурорів, запобіжний захід для особи, яку підозрюють в отриманні хабаря.

Зрозуміло, що такі цифри – це прямий наслідок використання журналістами здебільшого всього кількох джерел для новин. Так, у 51% випадків це були повідомлення пресслужб, їхніх речників та матеріали релізів, а ще в 19,5% випадків – офіційні сайти правоохоронних органів. Водночас тільки в 5,4% матеріалів було видно власну роботу журналістів, ще 5% новин про правоохоронні органи були передруками з інших ЗМІ. Ще 8,3% становили новини, написані на основі повідомлень у соцмережах та месенджерах, а 10% узагалі не мали джерел.

Ці дані, якщо вивчати їх крізь призму останніх соціологічних досліджень, доводять, що правоохоронці за допомогою ЗМІ створюють певну мильну бульбашку, в якій їх хвалять та їм довіряють. Але ця бульбашка нічого не варта, бо судовій системі загалом в Україні не довіряють 79% опитаних, прокуратурі – 71%, НАБУ – 70%, а поліції – понад 50%.

До речі, під час проведення згаданого опитування 47% респондентів відповіли, що не довіряють і українським ЗМІ.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов'язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews

Liked the article?
Help us be even more cool!