ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Херсонська журналістка заявила, що їй перешкоджали посадовці міськради. У мерії спростували

20.09.2021, 12:25
Фото – tsn.ua
Фото – tsn.ua

Журналістка інтернет-видання "Херсон Newscity" Олександра Якубовська заявила про перешкоджання з боку посадовців Херсонської міської ради. У міськраді заявляють, що жодного перешкоджання не було.

Як написала Якубовська у Facebook, 18 вересня їй не дали зняти влаштований у малій залі ради банкет. Банкет відбувся після урочистої сесії міської ради, присвяченої Дню міста.

"Я побачила, що всі близькі до мера, депутати, чиновники йдуть не на вихід, а в інший зал. Пішла за ними: як ви пам'ятаєте, по закону всі заходи міськради відкриті для журналістів. А там банкет на весь світ, їжа, алкоголь. Ми почали це все знімати", – написала Якубовська.

У коментарі представнику ІМІ в Херсонській області Олександра Якубовська розповіла, що її побачив міський голова та щось сказав своїй радниці Галині Ляшевській.

"Ляшевська до мене послала жінку, щоб та мене вивела. Цю розмова я зняла. Але, щоб вони не зрозуміли, що йде запис, опустила камеру, як підсумок погано дуже чутно розмову через шум", – розповіла вона.

За словами журналістки, жінка, яка її виводила, пояснила їй, що вона не має права перебувати там, бо це не офіційний захід. 

"Я не йшла, намагалася залишитися. Тому мене прийшла вивести сама Ляшевська і сказала якимось жінкам, щоб журналістів не пускали й закрили двері", – розповіла Якубовська. 

Як зазначила в коментарі представнику ІМІ радниця міського голови Галина Ляшевська, жодного перешкоджання журналістці не було.

"Офіційний захід урочистого відкриття святкувань до Дня міста Херсона відбувався у великій залі міськвиконкому, куди було запрошено всіх журналістів і створено умови для їхньої роботи. Традиційне пригощання з нагоди святкування Дня міста почесних громадян Херсона, запрошених гостей за участю міського голови, секретаря міськради, депутатів  відбувалося в малій залі, куди гостей і супроводжували співробітники апарату міськвиконкому. На цей захід журналістів не запрошували, що підтверджується відсутністю там будь-кого зі ЗМІ, окрім двох дівчат, що працюють на сайт "Херсон Newscity". Очевидно було, що вони єдині, хто заблукав, тому їхнє місце перебування було скориговано. Дівчата не сперечалися, вийшли й долучилися до інших журналістів. Тому жодного перешкоджання журналістській діяльності не було", – розповіла Ляшевська. 

Крім того, вона звернула увагу на те, що частування відбувалося в неробочий день (суботу), не за бюджетний кошт. "Тому жодних порушень Регламенту роботи виконавчих органів Херсонської міської ради порушено не було також", – казала вона.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважує, що питання, чи був банкет після урочистостей закритим заходом суб’єкта владних повноважень, є дискусійним.

Журналіст нагадав: Закон України "Про інформацію" в частині другій статті 25 передбачає, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться. 

"Якщо якісь заходи суб’єктів владних повноважень є закритими, присутність на них журналістів може обмежуватися. Питання, чи був банкет після урочистостей закритим заходом суб’єкта владних повноважень, є дискусійним. Якщо він був закритим – то повинні бути визначені законом підстави для обмеження інформації, адже, відповідно до статті 20 Закону України "Про інформацію", за порядком доступу інформація поділяється на відкриту інформацію та інформацію з обмеженим доступом, причому будь-яка інформація є відкритою, крім тієї, що зарахована законом до інформації з обмеженим доступом. А отже, якщо суб’єкт владних повноважень проводить якійсь захід – він буде відкритим, якщо тільки закон не вимагає від такого органу обмежити інформацію, наприклад у разі державної таємниці тощо", – пояснив Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!