ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У липні ІМІ зафіксував в Україні 16 випадків порушення свободи слова

05.08.2024, 10:15
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

У липні експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 16 випадків порушення свободи слова. Такими є дані щомісячного моніторингу ІМІ “Барометр свободи слова”.

Серед російських злочинів – дев’ять випадків – поранення журналістів, юридичний тиск та трансляція своєї пропаганди.

Троє журналістів отримали поранення внаслідок російського обстрілу. Зокрема, двоє харківських фотографів – під час обстрілу російської артилерії 19 липня в районі Торецького напрямку на Донеччині. Ольга Ковальова дістала осколкове поранення підпахвової, надключичної, надгрудної ділянок та руки, перелом грудної клітки. Вона була госпіталізована. Владислав Краснощок отримав контузію. Того дня фотографи працювали з артилеристами Збройних сил України.

Під час знімання результатів артилерійського обстрілу житлового кварталу в Херсоні 11 липня поранення отримав відеооператор Херсонської обласної військової адміністрації Ігор Загной.

Свобода слова в Україні в липні 2024 року

У Росії суд заочно засудив чотирьох українських медійників: 

  • Дмитра Гордона – до 14 років ув'язнення (суд у Москві визнав винним у справі про: заклики до розв'язання агресивної війни; підбурювання до ненависті із загрозою застосування насильства; публічні заклики до виправдання тероризму; поширення “фейків” про російську армію з мотивів політичної ненависті);
  • Фахрудіна Шарафмала – до семи років колонії, визнавши винним “у розпалюванні ненависті, реабілітації нацизму та закликах до екстремізму”.
  • Олексанра Преподобного – до восьми років колонії за статтею про так звані “фейки” щодо російської армії.
  • Наталію Мосейчук – до п'яти років колонії в справі “про розпалювання ненависті та ворожнечі”.

В окупованому Мелітополі Запорізької області почало мовлення пропагандистське релігійне радіо від Російської православної церкви “православне радіо “Вєра”. Пропагандисти стверджують, що радіостанція “покликана об'єднувати вірян, допомагаючи знайти в житті найголовніше – віру, надію та любов”.

Також ІМІ зафіксував сім порушень свободи слова, що не пов'язані з російською війною проти України. Це випадки нападів, погроз, перешкоджання журналістам, обмеження доступу до публічної інформації, кібербулінг.

Напади на журналістів, за які відповідальні українські громадяни, сталися в Херсоні та Запоріжжі. Так, у Херсоні невідомий напав на журналістку видання МОСТ Олену Гнітецьку. Вона знімала наслідки російського обстрілу в місті, коли до неї з лайкою підʼїхав чоловік на велосипеді та почав погрожувати розправою, вимагаючи прибрати камеру. На її думку, чоловіка міг роздратувати факт потрапляння в кадр, хоча розгледіти його там було б важко. 

У Запоріжжі учасниця мітингу проти “несправедливих відключень електроенергії” напала на журналістку Катерину Клочко. За словами журналістки, нападниці не сподобалося, що вона не знімає заблоковану мітингувальниками автівку, і жінка вимагала знімати людей, які це зробили. Коли журналістка відмовилася це робити, вона схопила медійницю за руку, штовхнула і силоміць розвернула її до автівки.

Про погрози відправити його на “нуль” заявив журналіст з Одещини Роман Варшанідзе, який є головним редактором видання “Альтернатива.орг”. Він отримав погрози від невідомого, що назвався співробітником Головного управління розвідки. За словами журналіста, того дня він працював в Овідіопільському медичному закладі, де мав неприємну розмову щодо робочих питань з головним лікарем. 

У Києві поліція не пускала частину журналістів на територію "Охматдиту" висвітлювати роботу рятувальників після російського обстрілу. Про це, зокрема, повідомила журналістка Каміла Грабчук. Поліцейські відмовилися пояснювати, в чому причина відмови. Водночас закидали журналістам, що вони хочуть на дитячій крові зробити сюжет. Пропустили її на територію лікарні лише після трьох годин очікування.

Детальніше з повним моніторингом можна ознайомитися тут.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список прозорих і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!