ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії до восьми років засудили українського журналіста Олександра Преподобного

Суд у Москві (Росія) заочно призначив вісім років колонії українському журналісту Олександру Преподобному за статтею про так звані “фейки” про російську армію.

Таке рішення 29 липня ухвалив Басманний районний суд Москви, повідомляє “Медіазона”.

Олександр Преподобний. Фото – фейсбук Олександр Преподобний

Такий самий вирок за цією статтею отримав політолог Аббас Галлямов. Обом також після відбуття терміну заборонили адмініструвати інтернет-сторінки на чотири роки.

Російське звинувачення наполягало, що політолог 9 квітня 2022 року в інтерв'ю ютуб-каналу “Гроші” (спецпроєкт телеканалу “1+1”) розповів про “знищення населених пунктів та вбивства цивільного населення в Бучі та Краматорську”. Його звинуватили в поширенні фейків про російську армію. В ефірі Галлямов був із двома журналістами, одним з яких є фігурант цієї справи Олександр Преподобний.

Адвокат Галлямова Алан у дебатах говорив, що слідство нічим не обґрунтувало провину політолога, просто сформулювало свою позицію щодо побаченого в інтерв'ю, і що “подібний підхід до доведення” може перетекти й у справи “загальнокримінальної спрямованості”.

Захисник Преподобного нагадував, що той громадянин України, а отже, як журналіст, зобов'язаний спиратися на заяви свого міністерства оборони, а не міноборони Росії, на позицію якого спирається слідство.

Про переслідування політолога, який у 2008–2010 роках був спічрайтером Володимира Путіна, стало відомо в березні 2023 року, коли “Медіазона” виявила його в базі розшуку МВС. У лютому 2023 року мін'юст РФ оголосив Галлямова “іноземним агентом”.

Нагадаємо, Олександр Преподобний працював керівником відділу соціальних розслідувань на телеканалі “1+1”, проєкт Гроші”, ведучим проєкту “Джедаї” на телеканалі “2+2”, “Агенти Впливу” на НТН.

Яких ще українських медійників засудив російський суд

Як повідомляв ІМІ, 26 липня 2024 року в Росії суд заочно засудив до семи років колонії загального режиму українського журналіста та ведучого 24 каналу Фахрудіна Шарафмала, визнавши винним “у розпалюванні ненависті, реабілітації нацизму та закликах до екстремізму”.

1 липня 2024 року суд у Росії заочно засудив до 14 років колонії власника видання “Гордон” Дмитра Гордона. Гордона визнали винним у закликах до розв'язання агресивної війни, підбурюванні до ненависті із загрозою застосування насильства; у публічних закликах до виправдання тероризму та поширенні “фейків” про російську армію.

Liked the article?
Help us be even more cool!