ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії суд заочно засудив Дмитра Гордона до 14 років ув'язнення

Дмитро Гордон, фото – УП

Суд у Росії заочно засудив до 14 років колонії власника видання “Гордон” Дмитра Гордона. Таке рішення 1 липня заочно ухвалив другий Західний окружний військовий суд у Москві, повідомляють російські медіа Медуза та Медіазона.

Гордона визнали винним у справі про:

  • заклики до розв'язання агресивної війни (частина 2 статті 354 КК);
  • підбурювання до ненависті з загрозою застосування насильства (пункт “а” частини 2 статті 282 КК);
  • публічні заклики до виправдання тероризму (частина 2 статті 205.2);
  • поширення “фейків” про російську армію за мотивами політичної ненависті (пункт “д” частини 2 статті 207.3 КК).

Справу проти Гордона порушили через його відеозвернення, опубліковане в березні 2022 року “Валіть Путіна та Лукашенка – Україна вже перемогла!”. У своєму зверненні він звернувся до росіян та білорусів, де сказав про “масштабну війну”, розпочату РФ проти Україну, обстріли українських міст. Він зазначив, що Україна виграла, весь світ об’єднався заради допомоги для України, запровадив санкції, що росіян “відрізали від всього цивілізованого світу”. Він закликав росіян виходити на вулиці своїх міст і казати – “ні війні” та “ні Путіну!”.

“У цих умовах, коли рахунок пішов на дні, не для України, а для вас, росіяни, ви повинні виходити на вулиці своїх міст і говорити “Ні війні!”, “Ні Путіну!”. Україна сьогодні воює не лише за себе, а й за вас, за вільну Росію. Тисячі трупів російських хлопчиків розкидані українськими полями та дорогами. Вони лежать, і їх поглинають собаки. … Росіяни, білоруси, виходьте на вулицю, бомбіть цих покидьків, щоб вони пішли швидше, інакше ці підонки розбомблять вас”, – йшлося у відеозверненні Гордона.

В обвинувачувальному висновку йдеться: “У Гордона, який відчуває ненависть до чинного президента РФ і вкрай негативно оцінює СВО (так Росія називає війну проти України – ред.), виник намір закликати до усунення російського президента. У виконанні цього задуму Гордон виклав на своєму ютуб-каналі заяву із закликом до усунення Путіна з помсти за державну чи громадську діяльність”.

Також, за версією звинувачення, Гордон “закликав США розпочати агресивну війну проти Росії із застосуванням ядерної зброї”.

Що відомо про переслідування Дмитра Гордона у Росії

Як повідомляв ІМІ, у березні 2022 року слідчий комітет РФ порушив щодо Гордона кримінальну справу за статтями про публічні заклики до розв'язування агресивної війни; розпалювання ненависті чи ворожнечі за ознаками національності, а також про публічне поширення неправдивої інформації про дії збройних сил РФ.

Також у Росії Гордона внесли до переліку організацій та фізичних осіб, яких вважають причетними до екстремістської діяльності чи тероризму. У вересні 2022 року мін'юст Росії вніс його до списку “іноземних агентів”.

19 липня 2022 року Росія оголосила в розшук Дмитра Гордона. А російський суд заочно його заарештував.

Liked the article?
Help us be even more cool!