ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Польщі закликали допомогти білорусам, які втікають від режиму Лукашенка

31.05.2021, 12:34
Фото - Белсат
Фото - Белсат

Близько 25 редакторів найбільших польських мас-медіа у спільному листі закликали владу Польщі допомогти білорусам, які втікають від переслідування на батьківщині. 

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на RMF24.

“У зв’язку з безпрецедентними діями білоруської влади щодо громадян своєї країни, включно з незалежними журналістами, просимо владу Республіки Польща підтримати громадян білорусі, які шукають допомоги від Польщі”, - йдеться у листі. 

Підписанти закликають Польщу спростити і прискорити надання притулку та міжнародного захисту громадянам Білорусі, а також докладати усіх можливих зусиль на міжнародній арені задля звільнення з в’язниць у Білорусі всіх правозахисників та журналістів. 

Заклик підписали редактори RMF FM, Onet, Gazeta Wyborcza, TVN24, Radio TOK FM, Rzeczpospolita, Newsweek Polska, Wirtualna Polska, Wprost, Fakt, Dziennik Gazeta Prawna, Tygodnik Powszechny, Radio ZET. 

Як повідомляв ІМІ, Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

24 травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон, згідно з яким журналістам забороняється висвітлювати в режимі реального часу неузгоджені з владою акції протесту. 

Також у травні Лукашенко дозволив силовикам застосовувати бойову техніку та зброю до протестувальників і представників ЗМІ.

18 травня Міністерство інформації Білорусі обмежило доступ до інтернет-ресурсів TUT.BY. 

Того ж дня портал TUT.BY повідомив, що до його офісу прийшли співробітники департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю. Також силовики прийшли до кількох редакторів, зокрема до головної редакторки порталу Марини Золотової. 

Департамент фінансових розслідувань Комітету державного контролю порушив щодо посадових осіб ТОВ “ТУТ БАЙ МЕДІА” (портал TUT.BY) кримінальну справу про ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі. Справу порушено за ч. 2 ст. 243 КК (ухилення від сплати сум податків, зборів в особливо великому розмірі). Затримано 15 осіб.

Liked the article?
Help us be even more cool!