ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді пропонують заборонити "незрозуміло ким фінансованим громадським активістам" керувати Україною

08.09.2021, 16:02
Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Народний депутат від групи “Партія “За майбутнє” Антон Поляков зареєстрував у Верховній Раді проєкт постанови “Про Декларацію Верховної Ради України щодо необхідності вжиття заходів стосовно негайного відновлення державного суверенітету в сфері державного управління”. У разі його ухвалення іноземні держави, міжнародні організації, а також фінансовані з-за кордону громадські активісти не зможуть більше впливати на державну політику країни.

Проєкт постанови №6009 зареєстровано в парламенті 8 вересня. Проте тексту проєкту на сайті ще не оприлюднено.

У своєму Telegram депутат виклав скріншоти проєкту постанови, повідомляє УНІАН.

“Влада багато говорить про народовладдя і захист суверенітету, а тим часом Україною керують посли G7, МВФ і незрозуміло ким фінансовані “громадські активісти”. Сьогодні зареєстрував у парламенті Декларацію про відновлення суверенітету України у сфері держуправління”, – написав Поляков.

Зокрема, подана ним декларація передбачає заборону іноземцям обіймати держпосади в Україні, зокрема за допомогою отримання громадянства України, не відмовляючись від іншого громадянства. Також люди, які отримують гроші з-за кордону, не зможуть фінансувати в Україні політичні кампанії, ЗМІ та брати участь в управлінні країною. Крім того, іноземцям буде заборонено бути членами конкурсних комісій і добирати для України посадовців, суддів і будь-яких інших службовців.

Також у тексті декларації прописано прямі заборони для Кабінету Міністрів і Президента України на співпрацю з міжнародними організаціями та грантовими активістами.

Іноземних послів, які втручатимуться у внутрішні справи України, депутат пропонує оголошувати персонами нон ґрата.

Згідно з документом, всі законодавчі норми, які йому суперечать, автоматично втратять юридичну силу, а Кабмін буде зобов'язаний у тримісячний термін подати відповідні поправки до законодавства.

Поляков запевняє, що в разі підтримки його законопроєкту, можна буде “припинити практику зовнішнього втручання в управління країною”.

Як повідомляв ІМІ, 29 травня 2020 року Олександр Дубінський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №3564 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою).

Одна із запропонованих змін – заборона екскерівникам громадських об'єднань очолювати державні, комунальні та казенні підприємства, якщо очолювані ними ГО більш ніж 50% фінансування отримували з-за кордону. Відповідну норму нардеп пропонує внести до Господарського кодексу.

27 липня 2020 року нардеп Олександр Дубінський вніс у Верховну Раду законопроєкт №3936 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення оприлюднення інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань.

У пояснювальній записці Олександр Дубінський пише, що цей законопроєкт спрямований на “запровадження прозорої звітності” для ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону. 

31 липня 2020 року голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик повідомила, від початку 2020 року на розгляд Верховної Ради внесли 12 законопроєктів, що обмежують роботу громадських організацій. Три з них зареєстрували в липні.

Ці законопроєкти прирівнюють адвокаційну діяльність громадських організацій до комерційного лобізму (№3059, 3059-1 і 3059-3), передбачають введення поняття “іноземних агентів”, запроваджують “перевірки на поліграфі” для активістів (№3564) та люстрацію вихідців із громадського сектору (№3193-1, 3326), забороняють проводити акції протесту біля судів (№3291), вводять надмірну фінансову звітність для ГО з іноземною підтримкою (№3936) тощо.

Liked the article?
Help us be even more cool!