ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дубінський зареєстрував законопроєкт із вимогами до громадських організацій з іноземною підтримкою

01.06.2020, 18:31
Фото – телеграм Dubinsky.pro
Фото – телеграм Dubinsky.pro

29 травня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №3564 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою), повідомляє “Детектор медіа”

Ініціатор законопроєкту – депутат партії “Слуга народу” Олександр Дубінський.

Одна із запропонованих змін – заборона екскерівникам громадських об'єднань очолювати державні, комунальні та казенні підприємства, якщо очолювані ними ГО більш ніж 50% фінансування отримували з-за кордону. Відповідну норму нардеп пропонує внести до Господарського кодексу.

Також Дубінський пропонує запровадити окреме поняття для громадських об'єднань з іноземною підтримкою. Під нього підпадатиме організація, яка отримує від іноземців понад 50% усього фінансування або обсяг річної підтримки якої з-за кордону перевищує 50 тис. євро.

Організація підпадає під визначення “громадського об’єднання з іноземною підтримкою”, якщо вона працює над переліченими в проєкті суспільно-політичними питаннями (наприклад, конституційного ладу, внутрішньої чи зовнішньої політики тощо) або намагається впливати на формування державної політики. Водночас стаття “оминає” об'єднання з діяльністю у сферах культури, мистецтва, охорони здоров’я, соцзахисту, спорту тощо.

Згідно з іншими пропозиціями представника “Слуги народу”, організація повинна вказувати про іноземну підтримку в повній і скороченій назві.

Інформаційні матеріали в межах проєктів з іноземною підтримкою мають відповідно маркуватися. Також їхні копії треба надсилати до Мін'юсту.

Серед вимог – особливе звітування про джерела фінансування та напрями діяльності. А керівники таких об'єднань за згодою матимуть проходити поліграф стосовно можливої зради державних інтересів країни.

Вимоги щодо звітування про джерела, обсяги фінансування та напрями діяльності стосуються і благодійних організацій.

У пояснювальній записці Олександр Дубінський зазначає, що на формування суспільної думки істотно впливають громадські об'єднання, а на них, своєю чергою, – іноземні держави й організації. Тому необхідно вжити заходів і більше інформувати суспільство щодо “джерел фінансування та напрямів використання коштів таких громадських об’єднань”.

1 червня законопроєкт №3564 скеровано на розгляд Комітету з питань правової політики.

Liked the article?
Help us be even more cool!