ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дубінський вніс у Раду законопроєкт про фінансову звітність громадських організацій

28.07.2020, 17:06
Фото - телеграм Dubinsky.pro
Фото - телеграм Dubinsky.pro

27 липня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт №3936 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення оприлюднення інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань, повідомляє “Детектор медіа”.

Ініціатором законопроєкту є народний депутат від “Слуги народу” Олександр Дубінський.

Законопроєкт уже передали на розгляд керівництву. 

У пояснювальній записці Олександр Дубінський пише, що цей законопроєкт спрямований на “запровадження прозорої звітності” для ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону. 

Він вважає, що ухвалення законопроєкту “дозволить удосконалити механізм дотримання громадськими об’єднаннями у своїй діяльності принципів прозорості та публічності, сприятиме приведенню положень чинного законодавства у відповідність із міжнародними стандартами та позитивними практиками іноземних держав”.

Депутат уточнив, що цей документ розробив для належної реалізації основних положень законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об’єднань з іноземною підтримкою)».

Згідно з документом, він хоче зобов’язати ГО з іноземною підтримкою оприлюднювати (на власному веб-сайті та подавати суб’єкту державної реєстрації щороку до 1 березня) інформацію про:

  • персональний склад керівників та осіб, яких обрали до складу керівного органу ГО;
  • кількість членів ГО, встановлену суму внесків на звітний рік та їх фактичне надходження на рахунок ГО;
  • загальну суму отриманих ГО доходів від фізичних осіб, підприємств, установ та організацій;
  • суму та цілі отриманих ГО доходів з-за кордону, а також країну походження коштів;
  • суму та цілі видатків ГО, здійснених за рахунок коштів, отриманих з-за кордону;
  • участь керівників ГО в керівних органах інших громадських об'єднань та політичних партій.

Якщо громадська організація не виконає цих вимог, Олександр Дубінський пропонує виключити її з Реєстру неприбуткових установ та організацій і зобов’язати платили податкові зобов'язання, штрафні санкції й пеню.  

Депутат також хоче заборонити бути платниками єдиного податку першої - третьої груп юридичним та фізичним особам, які надають послуги ГО або її товариствам, підприємствам.

Крім того, якщо цей проєкт закону ухвалять, ГО до 1 березня 2021 року повинні будуть подати або оприлюднити звіти за період з дня набрання цим законом чинності до 31 грудня 2020 року.

Як повідомляв ІМІ, 29 травня 2020 року Олександр Дубінський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №3564 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою).

Одна із запропонованих змін – заборона екскерівникам громадських об'єднань очолювати державні, комунальні та казенні підприємства, якщо очолювані ними ГО більш ніж 50% фінансування отримували з-за кордону. Відповідну норму нардеп пропонує внести до Господарського кодексу.

Як нагадує “Детектор медіа”, за інформацією журналістів, Олександр Дубінський до депутатської каденції сам отримував гранти зі США.

Liked the article?
Help us be even more cool!