ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Польщі розслідують діяльність OpenAI щодо дотримання норм про захист персональних даних

Управління захисту персональних даних Польщі (UODO) порушило справу проти американської компанії OpenAI, власниці чатбота зі штучним інтелектом ChatGPT, після скарги громадянина на непрозорість діяльності компанії та неналежне поводження з його персональними даними.

Про це повідомив польський регулятор на своєму сайті, передає "Детектор медіа".

Скаргу подав місцевий дослідник конфіденційності та безпеки Лукаш Олейнік. Він поскаржився, що ChatGPT у відповідь на його запит сформував неправдиву інформацію про нього. Запит на їхнє виправлення компанія OpenAI не виконала, також скаржнику не вдалося з’ясувати, до яких даних про нього має доступ ChatGPT.

Після невдалого звернення до компанії Лукаш Олейнік подав скаргу до Управління із захисту персональних даних (GDPR), у якій вимагає не лише зобов’язати OpenAI належним чином реалізовувати положення регламенту ЄС щодо захисту персональних даних, але й щоб регулятор перевірив відповідність моделі оброблення персональних даних OpenAI у ChatGPT нормам захисту персональних даних.

"Справа стосується порушення багатьох положень щодо захисту персональних даних, тому ми будемо просити Open AI відповісти на низку запитань, щоб ретельно провести адміністративне провадження", – повідомив президент Управління захисту персональних даних Ян Новак.

Зазначено, що справа буде складною, оскільки вона стосується компанії, розташованої за межами Європейського Союзу, а сам ChatGPT є новим, не досить дослідженим інструментом.

Як повідомляв ІМІ, у липні Рада Безпеки ООН провела перше засідання щодо небезпек штучного інтелекту. 30 травня 2023 року провідні лідери в галузі штучного інтелекту, зокрема гендиректор OpenAI Сем Алтман, разом з експертами й професорами порушили питання "загрози вимирання людства через ШІ", закликавши законотворців розглядати її на рівні з ризиками від пандемій і ядерної війни.

У березні бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк і група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Фахове об’єднання американських письменників скерувало до федерального суду Мангеттену позов проти OpenAI від імені провідних письменників, зокрема Джона Ґрішема, Джонатана Френзена, Джорджа Сондерса, Джоді Піколт і автора "Гри престолів" Джорджа Р. Р. Мартіна. Митці звинувачують компанію в незаконному використанні їхніх робіт для тренування популярного ШІ-чатбота ChatGPT.

ЮНЕСКО запустила "глобальні вказівки" щодо використання генеративного ШІ в освіті й наукових дослідженнях. Документ визначає заходи, яких рекомендується вжити національним регуляторам у сферах на кшталт захисту даних і перегляду законів про авторське право; ЮНЕСКО також закликає держави впевнитися, що педагоги мають необхідні навички роботи зі штучним інтелектом.

Liked the article?
Help us be even more cool!