ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Радбез ООН провів перше засідання щодо небезпек ШІ

Рада Безпеки ООН провела перше засідання щодо штучного інтелекту, на якому Китай заявив, що ця технологія не має "пуститися берега", а Сполучені Штати закликали не використовувати її для цензури й репресій, пише Reuters

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, який головував на засіданні (в липні Раду очолює Британія. – Ред.), заявив, що ШІ "фундаментально змінить кожен аспект людського життя".

"Ми маємо терміново розробити глобальне регулювання трансформативних технологій, адже ШІ не знає меж", – додав він, зазначивши, що ШІ може посприяти боротьбі з глобальним потеплінням і розвитку економіки. Втім, він також застеріг, що ця технологія підживлює дезінформацію й може допомогти як урядам країн, так і неурядовим формуванням у закупівлі зброї.

До Ради з 15 членів звернулися генсекретар ООН Антоніо Ґутерріш, співзасновник провідного стартапу з ШІ Джек Кларк, а також професор Цзен Ї – співголова китайсько-британського Дослідницького центру з етики й управління ШІ.

"Застосування ШІ як у військових, так і в цивільних цілях може мати дуже серйозні наслідки для глобального миру й безпеки", – сказав Ґутерріш.

Ґутерріш погодився із закликами деяких країн до створення нового органу ООН "для підтримки колективних зусиль з регулювання цієї надзвичайної технології" за типом Міжнародного агентства з атомної енергії, Міжнародної організації цивільної авіації чи Міжурядової наради з глобального потепління.

Представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь назвав ШІ "палицею на два кінці" й заявив, що Пекін згоден, що ООН має відігравати роль головного координатора під час запровадження принципів регулювання ШІ.

"Чи ШІ є добром чи злом, перевагою чи шкодою, залежить від того, як людство його використовує й регулює, а також від того, як ми врівноважуємо науковий прогрес із безпекою", – зазначив Чжан і додав, що, аби ця технологія розвивалася регульовано й "не пустилася берега", увагу варто зосереджувати на людях і на корисних застосуваннях ШІ.

Заступник посла США в ООН Джеффрі ДеЛаурентіс також заявив, що країни мусять розвивати ШІ й інші нові технології разом, щоб упоратися з ризиками, які можуть підважити мир і безпеку.

"Жодна з країн-членів не має використовувати ШІ для цензури, придушення, репресій чи позбавлення народу влади", – зазначив він у Раді.

Росія висловила сумнів щодо того, що Радбез, чиїм завданням є підтримка міжнародного миру й безпеки, має обговорювати питання ШІ.

"Необхідна професійна, наукова, досвідчена дискусія, яка може тривати кілька років; така дискусія вже відбувається на спеціалізованих платформах", – заявив заступник московського посла Дмитро Полянський.

Як повідомляв ІМІ, голова британської розвідувальної служби МІ6 Річард Мур заявив, що штучний інтелект докорінно змінить світ шпигунства, але не замінить живих агентів.

"Насправді ж ситуація буде радше зворотною, – говорить Мур. – У часи, коли ШІ тралить океан відкритих джерел, вміння вдало закинути вудку й упіймати таємниці, до яких його рибальська сіть не дотягується, стане ще ціннішим".

30 травня провідні лідери в галузі штучного інтелекту, зокрема гендиректор OpenAI Сем Алтман, разом з експертами й професорами порушили питання "загрози вимирання людства через ШІ", закликавши законотворців розглядати її на рівні з ризиками від пандемій і ядерної війни.

У березні бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк і група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Liked the article?
Help us be even more cool!