ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Відомі американські письменники позиваються проти OpenAI щодо авторських прав

21.09.2023, 11:49

Фахове об’єднання американських письменників скерувало до федерального суду Мангеттену позов проти OpenAI від імені провідних письменників, зокрема Джона Ґрішема, Джонатана Френзена, Джорджа Сондерса, Джоді Піколт й автора "Гри престолів" Джорджа Р. Р. Мартіна. Митці звинувачують компанію в незаконному використанні їхніх робіт для тренування популярного ШІ-чатбота ChatGPT.

Про це пише Reuters.

Колективний позов, поданий Гільдією письменників увечері 19 вересня, долучився до низки інших позовів проти розробників генеративного ШІ від письменників, власників вихідних кодів і художників. Окрім OpenAI подібні справи були зареєстровані проти Meta Platforms і Stability AI – за використання даних для тренування їхніх ШІ-систем.

Серед позивачів від Гільдії письменників також сценарист "Адвоката з Лінкольна" Майкл Коннеллі й автори-юристи Девід Бальдаччі та Скотт Туров.

OpenAI та інші відповідачі в справах проти ШІ заявляють, що навчання ШІ на зібраних в інтернеті даних підпадає під закон США про сумлінне використання.

20 вересня речник OpenAI зазначив, що компанія поважає права письменників і "веде продуктивні дискусії з багатьма творцями у всьому світі, зокрема з Гільдією письменників".

Гендиректорка Гільдії письменників Мері Разенберґер того ж дня заявила, що письменники "мають бути здатними контролювати, чи використовуються їхні твори генеративним ШІ і якщо використовуються, то як", щоб "зберегти нашу літературу".

У позові гільдії йдеться, що в наборах даних, на яких OpenAI тренує свою велику мовну модель реагувати на запити людей, містилися тексти з творів письменників, які могли бути зібрані з "піратських" книгозбірень в інтернеті.

Позивачі стверджують, що ChatGPT генерує точні перекази змісту їхніх книжок, а це вказує, що ці тексти наявні в їхній базі.

Вони також посилаються на дедалі сильніше побоювання, що системи на кшталт ChatGPT, які "генерують неякісні електронні книжки, копіюють митців і витискають книжки, написані людьми", можуть замінити письменників.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!