ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відмовив ведучому “Ісландії” Петрову у задоволенні позову до Наталії Лигачової

Володимир Петров, фото – скриншот з відео Ісландії

Дарницький районний суд м.Києва відмовив політтехнологу, засновнику та ведучому Youtube-каналу “Ісландія” Володимиру Петрову у задоволенні позову до шеф-редакторки “Детектор медіа” Наталії Лигачової про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

Таке рішення суд ухвалив 10 травня 2024 року.

У позові Петров просив суд визнати поширену Лигачовою інформацію 12 жовтня 2023 року під час виступу на публічному заході “National Media Talk” недостовірною в частині причетності Петрова до приведення 18 травня 2013 року на Майдан тітушок, які побили журналістку 5 каналу Ольгу Сніцарчук. Також він просив суд зобов’язати Лигачову спростувати цю інформацію.

Петров у позові зазначив, що Лигачова поширила щодо нього неправдиву інформацію про приведення тітушок на Майдан, що робить його причетним у визначений мірі і до побиття Ольги Сніцарчук. 

Своєю чергою, суд зазначив, що позивач Володимир Петров є публічною особою – “журналістом, відомим блогером, балотувався на посаду Президента України, тому має бути відкритим для суворої критики і пильного нагляду громадськості, а межа допустимої критики щодо такої особи є значно ширшою”.

Також суд вважає, що у висловлюванні Лигачової про те, що Петров – “це той, хто привів колись тітушок на Майдан” не стверджується про причетність позивача до кримінального правопорушення, яке полягає у здійсненні протиправних дій по відношенню до журналістки Сніцарчук. 

Суд зазначає, що поширені Наталією Лигачовою висловлювання “не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, що виключає можливість визнання їх недостовірними”.

“Побудова конструкцій спірного виразу свідчить про те, що зазначена інформація є власною думкою, оціночним судженням, оскільки автор висловив лише власні переконання та погляди щодо дій позивача, без прив'язки до конкретних даних. … Таким чином, зазначені оспорювані висловлювання відносно особи позивача є оціночними судженнями, оскільки відображають власні думки відповідача”, – зазначив суд і додав, що оціночні судження “не можуть бути витлумачені як повідомлення про конкретні факти, тому не є недостовірною інформацією”.

Тому, йдеться у рішенні суду, відсутні визначені законом підстави для задоволення позовних вимог Петрова в цій частині.

“З огляду на викладене, оскільки думки, переконання та критична оцінка певних фактів не є предметом судового захисту, суд дійшов до висновку, що у задоволенні позовних вимог стосовно визнання інформації недостовірною та зобов'язання спростувати недостовірну інформацію слід відмовити”, – йдеться у рішенні суду.

На рішення суду можна було подати апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, у жовтні 2023 року політтехнолог Володимир Петров публічно пригрозив шеф-редакторці порталу “Детектор медіа” Наталії Лигачовій “покаранням”, і він сам вирішуватиме, як вона буде покарана. Так він відреагував на її критичні висловлювання на шостій конференції National Media Talk, що відбулася 12 жовтня 2023 року. 

У своєму виступі Лигачова зазначила: те, “що Нацрада дала “Ісландії” ліцензію, – це нонсенс. Це – чорні політтехнологи, які працюють на Офіс президента, яким не місце ні в марафонах, ні в ютубі, ніде. Вова Петров – це той, хто привів колись тітушок на Майдан, які побили тоді Олю Сніцарчук з 5 каналу, це той, хто просував купу чорних технологій, і він зараз працює на Офіс президента. Мене дуже дивує, чому ніхто не підкаже Банковій, що це просто стидоба”.

У грудні 2021 року Петров став одним з ведучих оновленого державного каналу “Рада”. Проте через пару днів його відсторонили, коли він порівняв колишню канцлерку Німеччини Ангелу Меркель зі свинею. Тоді блогер Сергій Іванов заявив, що припинить співпрацю з телеканалом “Рада”, якщо Петрова відсторонять, однак не виконав цієї обіцянки. Втім, уже за три дні Петров повернувся в ефір телеканалу “Рада” в статусі експерта з ведучим Івановим.

Liked the article?
Help us be even more cool!