ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Естонія визнала недостатніми зміни до статуту місцевої церкви Московського патріархату

Міністерство внутрішніх справ Естонії визнало недостатніми ті зміни, які внесла до свого статуту Естонська православна церква Московського патріархату (ЕПЦ МП) для розриву зв’язків з Москвою.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ERR.

У відомстві повідомили, що ухвалені церквою зміни до статутів для дистанціювання від Російської православної церкви й патріарха Кіріла є недостатніми, а запропонована нею нова самоназва також не може бути затверджена. 

Фото – Siim Lõvi / ERR

“Вплив Московського патріархату на ЕПЦ МП не зменшується внаслідок зміни назви чи усунення згадки про Московський патріархат, РПЦ і патріарха зі статутів… Вплив МП залишається таким самим і в адміністративному, і в канонічному сенсі”, – повідомив у відповіді керівництву церкви канцлер МВС Тармо Міілітс.

Одним з аргументів є те, що в оновленому статуті залишилося посилання на томос 1993 року, у якому прямо закріплено підпорядкування естонської церкви Московському патріархату. 

“В МВС очікують, що ви знову переглянете статут, врахувавши спостереження, висловлені в цьому листі, та ухвалите його в такій формі, яка повністю виключить афіліацію з Московським патріархатом та РПЦ”, – зазначив він. 

Окрім того, міністерство заявило про неможливість перереєструвати церкву з назвою “Естонська православна церква”, оскільки вона надто схожа на вже зареєстровану Естонську апостольсько-православну церкву, а також хибно створюватиме враження, що йдеться про організацію, яка об’єднує всіх православних Естонії. 

На додачу МВС висловило зауваження щодо інтерпретації в статуті певних історичних фактів.

Як повідомляв ІМІ, 6 травня 2024 року Рійгікогу (парламент) Естонії ухвалив заяву, в якій засудив діяльність Московського патріархату з виправдання та підтримки російської агресії проти України, та оголосив Московський патріархат інститутом, який підтримує військову агресію РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!