ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Схеми” відкидають звинувачення Президента, що Андрушко поводився неетично і “накидувався”

10.10.2019, 15:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Редакція програми “Схеми” відкидає звинувачення, що журналіст програми Сергій Андрушко поводився неетично і “накидувався” на когось.

Про це заявила головна редакторка програми “Схеми” Наталка Седлецька, коментуючи заяви Володимира Зеленського щодо конфлікту журналіста і речниці Президента Юлії Мендель, повідомляє Радіо Свобода.

“Редакція відкидає звинувачення, що Сергій Андрушко вів себе неетично і “накидувався” на когось. Подібні заяви не мають нічого спільного з реальністю: відео інциденту ми одразу опублікували в повному обсязі, щоб у цьому можна було легко пересвідчитись. Подібні звинувачення Зеленського – це ніщо інше, як спроба хоч якось виправдати непрофесійні та незаконні дії своєї підлеглої”, – сказала Наталка Седлецька.

Також вона зазначила: “Обговорювати інцидент у руслі протиставлення “здорового мужика” проти “дєвочкі” (цитата) – це знижувати рівень дискусії та маніпулювати на темі гендера, що, очевидно, звучить принизливо для обох сторін. Хоча дискусія зовсім про інше – про те, чи має право речниця Президента із застосуванням фізичної сили ізолювати журналістів від Президента, коли вони намагаються поставити свої, часто гострі та незручні, але суспільно важливі запитання главі держави”.

“Більше того, несвідомо чи навмисно Президент звів тему поведінки Мендель до випадку з одним журналістом, – продовжила Седлецька. – Хоча відомо, що такі дії з її боку – систематичні, про що заявили представники цілої низки видань. Попри це ми вітаємо, що хоча й після низки безпідставних звинувачень, але Зеленський зрештою таки вийшов на конструктив, публічно давши сигнал Юлії Мендель: “Я їй повинен сказати: так не можна? Так. Ще раз так буде – ми розійдемося”.

Як повідомляв ІМІ, 10 жовтня Президент України Володимир Зеленський заявив, що його прессекретарка Юлія Мендель не мала права агресивно реагувати на журналіста Радіо Свобода Сергія Андрушка, але сказав, що захищатиме її в цій ситуації. Водночас Президент вважає, що журналіст поводить себе некоректно та неетично. 

У вересні в Києві прессекретарка Президента Юлія Мендель відштовхнула кореспондента Радіо Свобода Сергія Андрушка, аби захистити Володимира Зеленського від запитання журналіста. 

Зі свого боку Юлія Мендель зазначила, що не штовхала Сергія Андрушка, і додала, що журналісти не мають порушувати безпеки першої особи.

Радіо Свобода опублікувало повне відео інциденту.

27 вересня журналіст Радіо Свобода Крістофер Міллер та журналістка видання “Лівий берег” Наталія Шимків повідомили, що нещодавно також зіткнулися з подібною поведінкою прессекретарки Президента Юлії Мендель.

30 вересня Медіарух та інші представники медіа закликали Президента України Володимира Зеленського особисто публічно відреагувати на загрозливу тенденцію перешкоджання роботі журналістів та медіа з боку працівників Офісу Президента.

30 вересня неформальна спільнота незалежних журналістів “Ініціатива 34” виступила з вимогою звільнення речниці Президента України Юлії Мендель через “непрофесійну та неетичну” поведінку щодо журналістів.

1 жовтня на брифінгу Президент України Володимир Зеленський пожартував щодо скандалу за участю його прессекретарки Юлії Мендель, запитавши у речниці: “Ви нікого не штовхали, Юль?”

7 жовтня журналіст Данило Яневський звернувся до Солом’янського управління поліції із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Радіо Свобода Сергія Андрушка та Крістофера Міллера з боку речниці Президента України Володимира Зеленського Юлії Мендель.

Liked the article?
Help us be even more cool!