ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада Європи закликає Україну розслідувати причетність КДБ Білорусі до вбивства Шеремета

28.04.2021, 16:40
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Рада Європа закликає українську владу врахувати свідчення щодо можливої причетності КДБ Білорусі під час розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

Про це йдеться в оприлюдненій 28 квітня доповіді за 2021 рік Платформи Ради Європи із захисту журналістики та безпеки журналістів, повідомляє Укрінформ.

“У світлі нових свідчень про можливу причетність КДБ Білорусі до вбивства Павла Шеремета ми закликаємо українську владу провести нове розслідування щодо обставин навколо цього вбивства”, – заявили в Раді Європи.

За актуальною статистикою, станом на 28 квітня та починаючи з 2015 року на платформі зареєстровано 60 повідомлень про загрози безпеці або діяльності журналістів в Україні. Окрім цього, сім повідомлень надійшло з території тимчасово окупованого Криму та три випадки – з ОРЛДО.

Також щодо України в Раді Європи констатують п'ять випадків ув'язнення журналістів та п'ять убивств представників ЗМІ.

Як повідомляв ІМІ, 4 січня 2021 року Білоруський народний трибунал, EUobserver та “Українська правда” опублікували записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голоси тодішнього голови КДБ Вадима Зайцева та працівників контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа”, з якими проводили інструктаж.

Співрозмовники обговорюють операцію з ліквідації журналіста Павла Шеремета, Олега Алкаєва (колишнього начальника слідчого ізолятора №1 у Мінську), Володимира Бородача (колишнього командира бригади спецпризначення) та В'ячеслава Дудкіна (колишнього виконувача обов'язків начальника антикорупційного управління).

Згідно з даними, Олександр Лукашенко нібито виділив на такі операції понад 1,5 мільйона доларів.

Передав бельгійському виданню EUobserver для розслідування запис розмови колишній заступник командира спецпідрозділу “Алмаз” МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи “Білоруський народний трибунал” Ігор Макар.

18 січня Ігор Макар дав свідчення в Києві в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

4 січня 2021 року Національна поліція повідомила, що в грудні 2020-го отримала в розпорядження інформацію щодо можливих замовників убивства журналіста Павла Шеремета й одержала дозвіл на проведення слідчих дій в одній з європейських країн.

Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. Нині серед підозрюваних – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військовий медик Яна Дугарь та волонтерка Юлія Кузьменко. Вони заявляють про непричетність до вбивства.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!