ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Убивство Шеремета готували спецслужби Білорусі ще у 2012 році – ЗМІ

04.01.2021, 13:17
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Голова Комітету державної безпеки Білорусі Вадим Зайцев у 2012 році обговорював можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета. 

Про це повідомили "Білоруський народний трибунал", бельгійське видання EUobserver та "Українська правда", інформує "Детектор медіа".

Видання опублікували записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голоси тодішнього голови КДБ Вадима Зайцева та працівників контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа", з якими проводили інструктаж.

Зокрема, голова КДБ говорить про спосіб убивства Павла Шеремета, який на той час проживав у Росії. "Ось щодо Шеремета потрібно спрацювати, який [набрид]. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура… зовсім… ані рук, ані ніг не зберуть. Усе щоб було натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей", – каже він.

EUobserver уточнює, що Білорусь стежила за журналістом у Москві. 

Крім того, на записі обговорювали способи усунення (отруту, вибухівки, несправність авто тощо) інших політичних опонентів режиму в Німеччині – колишнього начальника слідчого ізолятора №1 ("Валадарка") Олега Алкаєва, експолковника Володимира Бороданя та колишнього виконувача обов'язків начальника відділу з боротьби з корупцією В'ячеслава Дудкіна.  

Згідно із записом, президент Білорусі Олександр Лукашенко виділив на їхню ліквідацію понад 1,5 мільйона доларів. Ці замахи не відбулися.

Аудіо та інші документи журналістам для розслідування передав старший лейтенант, колишній заступник командира бойової групи антитерористичного підрозділу Міністерства внутрішніх справ Білорусі "Алмаз" Ігор Макар. Експерт Національного центру медіакриміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас зазначив, що із запису видалили цифровий підпис. Водночас він не знайшов очевидних слідів аудіоманіпуляцій. 

Як повідомляв ІМІ, 4 січня Національна поліція повідомила, що отримала в розпорядження інформацію щодо можливих замовників вбивства журналіста Павла Шеремета й одержала дозвіл на проведення слідчих дій в одній з європейських країн.

Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. 

Того ж дня на брифінгу за участю президента Володимира Зеленського заступник голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції Євген Коваль назвав п'ятьох підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета: сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко, військовий медик Яна Дугарь, волонтер Юлія Кузьменко та ветерани збройного конфлікту на Донбасі Інна і Владислав Грищенки.

4 вересня 2020 року Шевченківський райсуд Києва розпочав по суті розгляд справи про вбивство журналіста Павла Шеремета та дібрав присяжних.

Слідство вважає основною версією вбивства журналіста Павла Шеремета дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні.

Liked the article?
Help us be even more cool!