ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колишній білоруський силовик дав свідчення в Києві в справі вбивства Шеремета

19.01.2021, 14:03

Колишній заступник командира спецпідрозділу “Алмаз” МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи “Білоруський народний трибунал” Ігор Макар дав свідчення в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

“16 січня я повернувся з Києва до Вільнюса. Після публікації моєї інформації про те, що відбувалося в кабінеті голови КДБ Зайцева у 2012 році, зі мною зв’язались українські дипломати й обговорили співпрацю в розкритті вбивства Павла Шеремета. На прохання керівника Департаменту Національної поліції України мені видали українську візу і попросили вилетіти до України та взяти участь у розслідуванні”, – розповів він.

За словами Макара, в Україні його зустріли спецслужби, також його забезпечували цілодобовою охороною.

“Ми проводили слідчі дії та інші заходи в Національній поліції, після чого українська сторона повідомила мені, що в них немає причин не довіряти мені. На мою думку, я надав досить підстав стверджувати, що білоруські спецслужби мають якийсь стосунок до наказу вбити Павла Шеремета”, – розповів він.

Крім того, Макар повідомив, що надав українській стороні набагато більше інформації, ніж публікував у ЗМІ. “Ми домовились, і я пообіцяв не розголошувати своїх свідчень, оскільки це може вплинути на слідство. У цій кримінальній справі вже тривають судові процеси, і дуже важливо, щоб ця інформація нікуди не дійшла”, – сказав він.

Він вважає, що розслідування справи в результаті наданої ним інформації “кардинально зміниться”, і переконаний, що злочин буде розкритий. 

“Я переконаний, що незалежно від того, кого зараз затримано, а кого підозрюють, слідство завершить справу і з’ясує, хто конкретно вчинив убивство і хто є безпосереднім замовником цього гучного вбивства”, – сказав він.

Що стосується причин вбивства Павла Шеремета, то, на його думку, 60% з них пов’язані зі справами зниклих. 

“Павло також брав тісну участь у розслідуванні вибуху в мінському метро у 2011 році. На мою особисту думку, після порівняння низки фактів і після розмови з українськими слідчими ми можемо говорити про ненависть Олександра Лукашенка до Павла Шеремета. Все це разом могло бути причиною його усунення. І це було зроблено як демонстративне вбивство”, – сказав він.

Макар з посиланням на свої джерела в Білорусі повідомив, що публікація аудіозапису викликала “неабиякий ажіотаж у КДБ”.

Нагадаємо, Ігор Макар передав бельгійському виданню EUobserver для розслідування запис розмови у 2012 році за участю особи, голос якої нагадує голос тодішнього голови Комітету державної безпеки Білорусі Вадима Зайцева.

Під час розмови з двома співрозмовниками обговорюється операція з ліквідації журналіста Павла Шеремета, Олега Алкаєва (колишнього начальника слідчого ізолятора №1 у Мінську), Володимира Бородача (колишнього командира бригади спецпризначення) та В'ячеслава Дудкіна (колишнього виконувача обов'язків начальника антикорупційного управління).

4 січня 2021 року Білоруський народний трибунал, EUobserver та “Українська правда” опублікували записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голоси тодішнього голови КДБ Вадима Зайцева та працівників контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа”, з якими проводили інструктаж.

Згідно з даними, Олександр Лукашенко нібито виділив на такі операції понад 1,5 мільйона доларів.

Знайомі із Зайцевим фахівці НАТО в Білорусі підтвердили брюссельському виданню схожість голосу Зайцева в аудіо.

Із 2013 року Зайцев, колишній голова КДБ, очолював приватну компанію, що надає телевізійні та інтернет-послуги, Cosmos TV.

Liked the article?
Help us be even more cool!