ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція назвала 5-х підозрюваних у справі про вбивство Шеремета

12.12.2019, 18:01
Фото – скриншот з відео Радіо Свобода
Фото – скриншот з відео Радіо Свобода

Заступник голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції Євген Коваль назвав п'ятьох підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. 

Про це він повідомив 12 грудня на брифінгу в Києві, повідомляє Радіо Свобода.

Серед підозрюваних сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко, військовий медик Яна Дугар, волонтер Юлія Кузьменко та ветерани збройного конфлікту на Донбасі Інна (Пума) і Владислав (Буча) Грищенки.

“Проведеними слідчими розшуковими заходами і подальшим документуванням членів групи вдається чітко відокремити тих осіб, які об’єктивно підозрюються нами у виконанні вбивства Павла Шеремета. Це Яна Дугар, Юлія Кузьменко, [Андрій] Антоненко та подружжя [Владислава та Інни] Грищенків”, – сказав Коваль.

Як повідомляє Укрінформ, Коваль, зокрема, розповів, що на початку слідства було висунуто чотири версії вбивства журналіста. Після відпрацювання три з них були відкинуті.

“Слідство продовжило працювати по основній версії – це дестабілізація соціально-політичної ситуації в державі шляхом убивства відомої особи”, – сказав Коваль.

За його словами, відпрацьовуючи цю версію, слідство провело велику роботу з вивчення всіх вибухів, що сталися на території України до та після вбивства Шеремета. Загалом було встановлено 35 таких фактів. Особливу увагу привернули підрив електроопори в Херсонській області восени 2015 року і невдалий замах на бізнесмена Ч. влітку 2018 року на Івано-Франківщині, у місті Косів.

“21 листопада 2015 року в Херсонській області поблизу н. п. Чаплинка сталося два вибухи, якими було пошкоджено опори електропередач. Одним з організаторів цих вибухів є громадянин на прізвисько Нацик. На фотознімках з місця пригоди увагу слідства привернула особа в одязі зі специфічним зображенням на спині. Вивчивши коло спілкування Нацика, поліцію зацікавив громадянин Антоненко. Було встановлено, що він проживає в центральному районі Києва, поблизу вибуху автомобіля Шеремета”, – розповів заступник голови НПУ.

За словами посадовця, на світлинах у соцмережах Антоненко часто носить одяг зі специфічними зображеннями, які схожі із зображеннями на одязі Нацика. Було встановлено його зв’язки з двома особами – Юлією Кузьменко та громадянином К. на псевдо Електрик.

“Ці особи мали спільних друзів і непоодинокі зустрічі, зокрема на фоні допомоги військовим. Показово, що громадянин К. володів певними навичками оперативної роботи та неодноразово їх застосовував для уникнення отримання інформації про нього слідством поліції”, – додав Коваль.

У процесі слідства було встановлено, що під час замаху на бізнесмена Ч., влітку 2018 року, на Івано-Франківщині було використано саморобний вибуховий пристрій, майже ідентичний тому, що застосували під час убивства Шеремета.

“Уся конструкція вибухівки і спосіб кріплення за допомогою неодимових магнітів була абсолютно подібною. Однак при кріпленні вибухового пристрою зловмисники не врахували, що зовнішня сторона дна автомобіля Renge Rover захищена спеціальним полімерним захистом, тому пристрій не закріпився на ньому і впав. Це не могло не зацікавити слідство. Було встановлено автомобіль, який використовувався під час закладання нездетонованої вибухівки”, – зазначив Коваль.

Також було з’ясовано особу, яка орендувала автомобіль і підвозила закладника на місце злочину.

Так до поля зору слідства потрапив громадянин В.

“Було встановлено сімейне подружжя Владислава Грищенка із псевдо Буча та Інни Грищенко на псевдо Пума. Саме громадянин В. на псевдо Пістолет возив Грищенка з Києва в Косів. Молекулярними експертизами було виявлено сліди ДНК цих осіб на вибуховому пристрої. Владислав Грищенко був першим затриманим поліцією”, – сказав посадовець.

“Слідчо-оперативна група зафіксувала, що під час обшуку і затримання Грищенка за його автомобілем приїхав чоловік, який виявився громадянином К. на псевдо Електрик, який був встановлений під час відпрацювання вибухів з пошкодження електроопор у Херсонській області. Для нас стало зрозуміло, що ці окремі групи мають багато спільного”, – додав Коваль.

За його словами, коли арештували Грищенка і його дружину Інну, на судове засідання для підтримки приходили їхні знайомі. Зокрема, були зафіксовані громадянка Кузьменко, яка є співмешканкою громадянина К. на псевдо Електрик, та особа на прізвище Дугар.

“Нас зацікавили громадянка Дугар, Юлія Кузьменко, Електрик та Антоненко Андрій, які фігурували в підриві електроопори. Почалася активна робота”, – зазначив заступник голови НПУ.

Як повідомляв ІМІ, 12 грудня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала і за згодою ГПУ оголошує обґрунтовану підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. 

Раніше видання “Українська правда” з посиланням на власні джерела написало про ймовірну причетність ветеранів війни на Донбасі Інни та Владислава Грищенків до вбивства журналіста Павла Шеремета.

Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля, у якому перебував.

23 липня 2019 року очільник Нацполіції Сергій Князєв під час звіту перед Президентом України Володимиром Зеленським заявив, що вбивство Павла Шеремета досі залишається нерозкритим.

23 липня 2019 року голова Національної поліції Сергій Князєв доповів Президентові України Володимиру Зеленському секретну інформацію щодо стану розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

23 липня 2019 року Президент України Володимир Зеленський після ознайомлення із секретними матеріалами про результати розслідування щодо вбивства журналіста Павла Шеремета повідомив, що винних у вбивстві буде знайдено.

У листопаді 2019 року Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка повідомив, що затримання подружжя ветеранів АТО Владислава та Інну Грищенків відбулося не у зв’язку з розслідуванням убивства журналіста Павла Шеремета. Проте їхня причетність до вбивства журналіста перевіряється так само, як і іншого кола осіб.

Liked the article?
Help us be even more cool!