ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Путін запровадив штрафи за цитування "ЗМІ – іноземних агентів" без позначення їхнього статусу

05.05.2021, 11:20

Президент Росії Володимир Путін підписав 30 квітня поправки до законодавства, що передбачають штрафи за незгадування про статус “ЗМІ – іноземних агентів” у разі цитування повідомлень цих ЗМІ в інших засобах масової інформації, повідомляє Радіо Свобода.

Штрафи можуть накласти на журналістів або редакції ЗМІ, які не вказали в публікаціях в інтернеті статусу цитованих ними “ЗМІ – іноземних агентів”. На звичайних користувачів інтернету норма про штрафи поки що не поширюється.

Для юридичних осіб максимальна сума штрафу – 50 тис. руб. (близько 18,5 тис. грн).

Закон, який підписав Путін, також передбачає штраф до 30 тис. руб. (11,1 тис. грн) для громадян, які незаконно видають себе за журналістів на масових заходах.

У реєстрі так званих ЗМІ – іноземних агентів у Росії станом на 30 квітня – 18 позицій, серед них Радіо Свобода, його регіональні проєкти й інші проєкти медіакорпорації “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода”, а також п’ять громадян Росії – фізичних осіб, зокрема три журналісти, які співпрацюють з Радіо Свобода. Також нещодавно до реєстру додали й зареєстроване в Латвії інтернет-видання “Медуза”.

Як повідомляв ІМІ, 23 квітня інтернет-видання “Медуза” повідомило, що Міністерство юстиції Росії занесло його до реєстру іноземних ЗМІ, які “виконують функції іноземних агентів”.

У квітні керівництво Радіо Свобода та телеканалу “Настоящее время” запропонувало частині штатних співробітників московського бюро виїхати з Росії до України та Чехії. Саме багатомільйонні штрафи Роскомнагляду змусили редакцію Радіо Свобода почати планувати евакуацію своїх працівників у Росії.

Раніше Роскомнагляд наклав на Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода штрафні санкції на суму приблизно 1 мільйон доларів, налічивши в роботі медіакорпорації 390 порушень закону про “іноземних агентів”. 

Із 30 жовтня 2020 року Російське агентство з питань засобів масової інформації та телекомунікацій (Роскомнагляд) наказало іноземним медіаорганізаціям, визначеним як “іноземні агенти”, позначати кожну статтю новин, публікації в соціальних мережах та аудіовізуальний вміст попередженням, що контент створений іноземним ЗМІ, яке “виконує функції іноземного агента”.

5 грудня 2017 року міністерство юстиції Росії оголосило іноземними агентами дев’ять американських ЗМІ, зокрема “Голос Америки”, Радіо Свобода, а також Крим.Реалії (проєкт української служби Радіо Свобода).

До списку потрапили проєкти російської служби Радіо Свобода “Фактографія” і “Сибирь.Реалии”, телеканал “Настоящее время”, Татарсько-башкирська служба Радіо Свобода, медіапроєкти “Idel.Реалии” та “Кавказ.Реалии”.

Liked the article?
Help us be even more cool!