ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правоохоронці й суди не захищають журналістів – керівниця Київського бюро Радіо Свобода

28.04.2021, 12:41
Фото – Наталя Седлецька
Фото – Наталя Седлецька

Керівниця Київського бюро Радіо Свобода Інна Кузнецова звернула увагу на проблему неефективного розслідування злочинів проти журналістів та проблему судової системи, яка виправдовує порушників. 

Про це вона повідомила 28 квітня під час онлайн-дискусії Інституту масової інформації “Свобода преси. Український контекст”.

Інна Кузнецова нагадала низку кримінальних проваджень, коли перешкоджали журналістам Радіо Свобода, але правоохоронці не розслідують справи, а суди виправдовують порушників.

“Я не можу не згадати про перешкоджання журналістів. Я мушу сказати, користуючись тим, що тут присутні представники судової влади. Це і проблема неефективного розслідування, і проблема судової системим, яка виправдовує порушників, не захищаючи журналістів”, – сказала Кузнецова.

Як приклад вона навела справу Андрія Портнова, який оприлюднив персональні дані водіїв, що працюють з журналістами Радіо Свобода. 

“Ці персональні дані не були відомі широкому загалу, але суди відмовили в задоволенні позову Радіо Свобода, не проаналізувавши аргументів водіїв програм “Схеми”. Є небезпечний прецедент, оскільки суд, так би мовити, благословляє дії пана Портнова і дозволяє поширювати дані без дозволу власників нібито для захисту власної приватності таких панів, як Портнов”, – зазначила Кузнецова.

Вона додала, що зараз ці рішення суду Радіо Свобода оскаржує в касаційному суді й вони готові навіть подавати скаргу до Європейського суду з прав людини.

Крім того, Кузнецова нагадала про прослуховування квартири журналіста “Схем” Михайла Ткача: “Справа не розслідується”.

Також вона звернула увагу на закриття кримінального провадження за фактом перешкоджання журналістам “Схем” у селищі Чабани у 2019 році під час знімання сюжету про виділення в приватні руки державних земель, якими розпоряджається Національна академія аграрних наук України. “Кримінальне провадження було закрито, а журналістів про це не попереджено”, – додала вона.

Також Інна Кузнецова зазначила, що досі не встановлено організаторів та замовників підпалу авто “Схем” улітку 2020 року в Броварах.

“На жаль, у нас сьогодні багато роботи щодо свободи слова, і з цим треба працювати”, – сказала керівниця Київського бюро Радіо Свобода.

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2019 року під час знімання в селищі Чабани Київської області напали на знімальну групу програми “Схеми: корупція в деталях” у складі журналістки Катерини Каплюк та оператора Бориса Троценка. Інцидент стався в приміщенні Чабанівської селищної ради. Чоловіки завдали травм оператору і зламали відеокамеру. Серед тих, хто перешкоджав зніманню, були Володимир Чуприна, заступник селищного голови з питань роботи житлово-комунального господарства, та Юрій Бондар, заступник селищного голови з питань роботи виконавчих органів.​

Після обстеження в лікарні медики діагностували в Бориса Троценка струс мозку.

31 серпня 2020 року суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова відмовила водієві програми “Схеми” Борису Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність та прохання зобов’язати Андрія Портнова вилучити з публічного простору його персональні дані. Також суд постановив стягнути з водія “Схем” витрати Портнова на адвокатів у розмірі 52 500 гривень.

14 грудня 2020 року Апеляційний суд міста Києва відмовив у задоволенні скарги водія “Схем” Бориса Мазура на рішення Печерського районного суду.

15 січня 2021 року захист Бориса Мазура, не погоджуючись із рішеннями перших двох інстанцій, звернувся із касаційною скаргою до Верховного Суду в суперечці з Андрієм Портновим.

9 лютого 2021 року Печерський районний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову водія “Схем” Сергія Іщенка про захист права на приватність і відхилив прохання зобов’язати колишнього народного депутата та ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова видалити з публічного простору його персональні дані.

Liked the article?
Help us be even more cool!