ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Захист "Схем" звернувся до Верховного Суду через Портнова

15.01.2021, 14:25
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Захист водія програми журналістських розслідувань "Схеми" Бориса Мазура звернувся до Верховного Суду в суперечці з колишнім народним депутатом та ексзаступником голови Адміністрації президента Андрієм Портновим, не погоджуючись із рішеннями перших двох інстанцій на його користь. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Касаційну скаргу подано на рішення Печерського районного суду, який у серпні відмовив члену команди "Схем" у задоволенні позову про захист права на приватність і відхилив прохання зобов’язати Андрія Портнова видалити зі свого публічного телеграм-каналу персональні дані Бориса Мазура, та постановив відшкодувати Портнову 52 тисячі гривень його витрат на юридичне обслуговування. У грудні Київський апеляційний суд закріпив це рішення, теж ставши на бік Андрія Портнова.

Адвокатка "Схем" та керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк, яка представляє інтереси Бориса Мазура в цій справі, подала скаргу до Касаційного цивільного суду ВС з вимогою повністю скасувати постанову Київського апеляційного суду і рішення Печерського районного суду за позовом до Андрія Портнова та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги водія "Схем" в повному обсязі, тобто видалити його персональні дані та скасувати відшкодування витрат на юридичне обслуговування.

Захист вважає, що суди в такий спосіб створили небезпечну практику, через яку можуть бути поширені персональні дані будь-якої особи, хоча закон забороняє поширення такої інформації.

"Право однієї особи не може переважати над правом іншої особи. Держава у цьому випадку – як суд – мала б втрутитися в цю ситуацію і захистити право, розглянувши всі докази", – підкреслила Оксана Максименюк.

За оцінкою адвокатки, суд цього не зробив і не дослідив справу належним чином.

"Суд у рішенні керувався виключно тими аргументами, які надавав представник Портнова, – чому він поширив персональні дані. Ми не ставили питання, чому він це зробив, – ми вимагали видалити персональні дані", – зазначила захисниця "Схем".

"Ми розраховуємо, що касаційний суд уважно розгляне справу, перевірить всі аргументи сторін та вірно застосує норми закону про захист персональних даних. На нашу думку, рішення Печерського суду було прийнято з порушенням таких норм, тому рішення мають бути скасовані, а персональна інформація видалена", – зазначила адвокатка "Схем".

Крім того, захист у касаційній скарзі окремо вказав на те, що вважає розмір компенсації витрат на юридичне обслуговування надмірним. "Покладення на позивача суми витрат на правничу допомогу в розмірі 52,5 тисячі гривень має не функцію компенсації, а функцію "стримування" та "цензури" щодо працівника редакції, яка проводить журналістські розслідування. Така компенсація явно спричиняє "охолоджувальний ефект" на роботу не тільки позивача, але і цілої редакції та загалом журналістів, які готують матеріали суспільного інтересу та стосуються публічних осіб, що самі привертають до себе увагу своїми діями та заявами", – йдеться в скарзі.

Попри незгоду з надмірністю цих витрат, щоб не допустити арешту майна в межах примусового виконання судового рішення, ці кошти все ж таки були сплачені Андрію Портнову, повідомила юристка.

"Ми вирішили заплатити, оскільки тоді, коли рішення суду набирає сили, воно має бути виконане. Якщо рішення не буде виконане в добровільному порядку, то в цьому випадку може бути застосоване примусове виконання рішення, таке як арешт майна та коштів на рахунках. Сподіваємося, що Верховний Суд винесе законне рішення і сума коштів на правову допомогу буде повернута після скасування рішення", – пояснила адвокатка "Схем".

Як повідомляв ІМІ, 14 грудня Апеляційний суд міста Києва відмовив у задоволенні скарги водія “Схем” Бориса Мазура на рішення Печерського районного суду.

31 серпня 2020 року суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова відмовила водієві програми “Схеми” Борису Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність та прохання зобов’язати ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова вилучити з публічного простору його персональні дані. 

Захист Мазура подав на рішення суду апеляційну скаргу.

13 та 14 квітня 2020 року двоє працівників Радіо Свобода Сергій Іщенко та Борис Мазур подали до Печерського районного суду Києва проти ексзаступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова позови про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування морального збитку.

31 жовтня 2019 року ексзаступник очільника Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив персональні дані водія знімальної групи програми "Схеми", яка готувала розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Редакція розцінила це як прямий тиск на команду "Схем".

2 листопада 2019 року Андрій Портнов пригрозив всій редакції програми журналістських розслідувань "Схеми" публікацією "їхньої детальної особистої та персональної інформації", а також "аналізом приватного життя і ненав'язливим супроводом в темний час доби" та оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози журналістам Радіо Свобода – за ч. 2 ст. 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та за ч. 1 ст. 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста") Кримінального кодексу України.

Андрій Портнов вважає, що журналісти Радіо Свобода ведуть протиправну діяльність. Через це він оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

7 листопада 2019 року Портнов подав зворотну заяву до поліції з проханням порушити кримінальне провадження за статтями 182 (порушення недоторканності приватного життя) і 171 (перешкоджання професійній діяльності), називаючи це “симетричними діями”.

18 листопада Андрій Портнов звернувся до Офісу президента та поскаржився на журналістів програми "Схеми", які, на його думку, незаконно за ним стежать.

Liked the article?
Help us be even more cool!