ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд відмовив водію "Схем" у проханні зобов’язати Портнова прибрати персональні дані

15.12.2020, 10:09
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

14 грудня Апеляційний суд міста Києва відмовив у задоволенні апеляційної скарги водія “Схем” Бориса Мазура на рішення Печерського районного суду, який у серпні відмовив йому в задоволенні позову про захист права на приватність і відхилив прохання зобов’язати колишнього народного депутата та ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова видалити з публічного простору його персональні дані, повідомляє Радіо Свобода.

Після публікації повного тексту рішення Апеляційного суду Києва з мотиваційною частиною, воно буде оскаржене в касаційному порядку, повідомила адвокатка Бориса Мазура Оксана Максименюк.

"Суд створює небезпечну практику, через яку може бути поширена персональна інформація будь-якої особи як спосіб захисту своїх прав, хоча закон каже, що таке поширення є незаконним і воно дозволяється тільки у виняткових випадках. Тепер на основі цього рішення будь-яка особа може поширювати персональні дані особи й вважати, що такий спосіб захисту є законним і відповідає принципам співмірності й розумності", – заявила Максименюк.

Рішення на користь Андрія Портнова ухвалила колегія суддів Апеляційного суду міста Києва в складі Ганни Крижанівської, Максима Оніщука та Вікторії Шебуєвої.

"Рішення суду першої інстанції набрало законної сили. Тобто фактично апеляція зобов’язала Бориса Мазура відшкодувати 52 тисячі гривень Андрію Портнову його витрат на юридичне обслуговування. Але ми подамо касаційну скаргу до Касаційного цивільного суду, щойно буде оприлюднений повний текст рішення апеляційної інстанції. Разом з нею ми також подамо клопотання, яке передбачатиме призупинення виконання рішення першої інстанції до закінчення розгляду касації. Це дозволить зупинити виконання стягнення витрат на юридичне обслуговування", – повідомила Максименюк.

Як повідомляв ІМІ, 31 серпня 2020 року суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова відмовила водієві програми “Схеми” Борису Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність та прохання зобов’язати ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова вилучити з публічного простору його персональні дані. 

Захист Мазура подав на рішення суду апеляційну скаргу.

13 та 14 квітня 2020 року двоє працівників Радіо Свобода Сергій Іщенко та Борис Мазур подали до Печерського районного суду Києва проти ексзаступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова позови про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування морального збитку.

31 жовтня 2019 року ексзаступник очільника Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив персональні дані водія знімальної групи програми "Схеми", яка готувала розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Редакція розцінила це як прямий тиск на команду "Схем".

2 листопада 2019 року Андрій Портнов пригрозив всій редакції програми журналістських розслідувань "Схеми" публікацією "їхньої детальної особистої та персональної інформації", а також "аналізом приватного життя і ненав'язливим супроводом в темний час доби" та оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози журналістам Радіо Свобода – за ч. 2 ст. 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та за ч. 1 ст. 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста") Кримінального кодексу України.

Андрій Портнов вважає, що журналісти Радіо Свобода ведуть протиправну діяльність. Через це він оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

7 листопада 2019 року Портнов подав зворотну заяву до поліції з проханням порушити кримінальне провадження за статтями 182 (порушення недоторканності приватного життя) і 171 (перешкоджання професійній діяльності), називаючи це “симетричними діями”.

18 листопада Андрій Портнов звернувся до Офісу президента та поскаржився на журналістів програми "Схеми", які, на його думку, незаконно за ним стежать.

Liked the article?
Help us be even more cool!