ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Печерський суд знову став на бік Портнова в справі про оприлюднення персональних даних водія "Схем"

09.02.2021, 18:00

9 лютого Печерський районний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову водія “Схем” Сергія Іщенка про захист права на приватність і відхилив прохання зобов’язати колишнього народного депутата та ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова видалити з публічного простору його персональні дані, повідомляє Радіо Свобода

Суд також зобов’язав працівника “Схем” відшкодувати Андрію Портнову 57 500 гривень його витрат на адвокатів. 

Після публікації повного тексту це рішення буде оскаржене в апеляційній інстанції, повідомила адвокатка учасника команди “Схем” Сергія Іщенка Оксана Максименюк.

“Цим рішенням держава в особі суду вдруге визнала законним поширення персональних даних з огляду на рішення по справі іншого водія програми, Бориса Мазура, який також постраждав від подібних дій ексчиновника. І не забезпечила дотримання права Сергія на невтручання в приватне життя. Фактично судом проігноровано Конституцію України та Закон “Про захист персональних даних”. Закон каже, що таке поширення є незаконним”, – заявила Оксана Максименюк.

Також адвокатка зазначила, що покладення на працівника ЗМІ відшкодування такої суми витрат “має не функцію компенсації, а функцію “стримування” та “цензури” по відношенню до редакції, яка проводить журналістські розслідування. “Така компенсація явно спричиняє “охолоджувальний ефект” на роботу не тільки позивача, але й цілої редакції і загалом журналістів, які готують матеріали суспільної значущості, та стосуються публічних осіб, що самі привертають до себе увагу своїми діями та заявами”, – сказала Максименюк.

Рішення ухвалила суддя Печерського райсуду Києва Тетяна Ільєва.

Видання нагадує, що 2019 року суддя Тетяна Ільєва вже ухвалювала рішення на користь експосадовця в його позові до голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна. В одному зі своїх блогів Шабунін згадав про кримінальне провадження щодо Портнова, яке розслідувало НАБУ. Портнов вимагав визнати цю інформацію недостовірною.

Як повідомляв ІМІ, 31 жовтня 2019 року ексзаступник очільника Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка готувала розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Редакція розцінила це як прямий тиск на команду "Схем".

2 листопада 2019 року Андрій Портнов пригрозив всій редакції програми журналістських розслідувань “Схеми” публікацією “їхньої детальної особистої та персональної інформації”, а також “аналізом приватного життя і ненав'язливим супроводом в темний час доби” та оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

13 та 14 квітня 2020 року двоє працівників Радіо Свобода Сергій Іщенко та Борис Мазур подали до Печерського районного суду Києва проти ексзаступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова позови про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування морального збитку.

31 серпня 2020 року суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова відмовила водієві програми “Схеми” Борису Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність та прохання зобов’язати ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова вилучити з публічного простору його персональні дані. 

Захист Мазура подав на рішення суду апеляційну скаргу.

14 грудня 2020 року Апеляційний суд міста Києва відмовив у задоволенні скарги водія “Схем” Бориса Мазура на рішення Печерського районного суду.

15 січня 2021 року захист Бориса Мазура, не погоджуючись із рішеннями перших двох інстанцій, звернувся із касаційною скаргою до Верховного Суду в суперечці з Андрієм Портновим.

Liked the article?
Help us be even more cool!