ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поки ми показували світові успіх ЗСУ, пресслужба ОК "Південь" роздавала інтерв’ю з погрозами позбавити акредитації всіх журналістів, які потрапили в Херсон, – Сафаров

17.11.2022, 10:38
Фото – Азад Сафаров
Фото – Азад Сафаров

Локальний продюсер Sky News Азад Сафаров розповів, як намагався потрапити до звільненого Херсону та як його медіа позбавили акредитації. Про це Азад Сафаров написав у Facebook.

За його словами, 11 листопада, у день, коли ЗСУ звільнили Херсон, його команда була за 20 км від Херсона разом з іншими медіаагенціями й каналами.

Разом з колегами вони обдзвонили все керівництво південного напрямку, але їм наголошували, що до Херсона не можна.

"Нам не потрібен був ексклюзив, нам потрібно було не проґавити момент щирої радості людей, які зустрічають ЗСУ. 12 листопада ми зрозуміли, що немає сенсу більше чекати на чудо від ОК "Південь". Тамтешнє керівництво пресцентру абсолютно далеко від знань про журналістику і комунікації. Всі останні місяці війни вони спілкуються з журналістами в стилі місцевих царьків, до яких прийшли слуги. Кожного разу, коли я дзвоню їхньому керівництву, я маю вислуховувати тираду про те, які ми погані всі журналісти, як женемося за ексклюзивом, через нас усіх обстрілюють тощо і тощо. Тобто люди, які отримують від держави зарплату, замість того, щоб через ЗМІ робити безкоштовну рекламу ЗСУ і країні, своїми ж руками нищать всю комунікацію на світ. Одною рукою вони просять допомогу у світі, іншою – нищать комунікацію зі світом”, – наголосив Сафаров.

За його словами, після відмов вони з колегами звернулися безпосередньо до топофіцерів і вони одразу погодилися повезти туди медійників.

"Поки ми показували світові успіх ЗСУ і радість херсонців, пресслужба ОК "Південь" роздавала наліво і направо інтерв’ю з погрозами позбавити всіх журналістів, які потрапили в Херсон. Сказати, що такі дії тхнуть некомпетентним архаїчним совком, – це нічого не сказати. На фото відповідь одного з керівників пресслужби цього напрямку: "Ви створили напругу в інформаційному середовищі". Серйозно?? напругу? Це все, що вам вдалося накреативити? Найсмішніше, що в цей же день, коли ми та інші журналісти увійшли в Херсон, відео і фото з міста також постили ОК "Південь". Але, авжеж, вони не створювали інформаційної напруги. Бо, авжеж, на комунікаціях вони знаються краще, ніж Sky News, CNN, hromadske.ua, "Українська правда" та інші", – зауважив Азад Сафаров.

Він також звернув увагу на те, що 12 листопада Херсон, на думку ОК "Південь", був небезпечним і журналістів тули не пускали, а 14 листопада той самий пресцентр повіз туди 300 журналістів.

"Це притому, що 14 листопада в місті так само було чутно роботи нашої арти й місто так само було все ще заміноване рашистами", – додав Сафаров.

Він висловив вдячність колегам та Інституту масової інформації за підтримку, додавши, що без них "не було б ніякої реакції".

"Акредитації мають бути повернуті всім журналістам – і іноземним і українським. Потрібно чітко налагодити роботу зі ЗМІ – 1 акредитація для всієї роботи в Україні. Не можуть бути стоп'ятсот додаткових дозволів, акредитацій, листувань, переписок, переговорів. Це просто нісенітниця. Не треба ставити палки в роботу ЗМІ", – написав Азад  Сафаров.

У коментарі представниці ІМІ він повідомив, що звернувся і до військового керівництва, і до керівництва країни з вимогою повернути акредитацію.

Як повідомляв ІМІ, низці представників ЗМІ після їхньої роботи у звільненому Херсоні в Міноборони скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали нечинними. Зокрема, позбавили акредитації журналістів hromadske Анастасію Станко та Миколу Пастико, CNN та SkyNews. Окрім них, у Херсоні після звільнення також працювали знімальні групи Суспільного, а також в ефірі каналу "Рада" було ввімкнення з Херсона. Про позбавлення акредитації повідомили і фотокореспондент "Української правди" Дмитро Ларін та фотограф Telegraf UA Євгеній Завгородній.

У Генштабі зауважили, що наказ Головнокомандувача Збройних Сил України №73 від 03.03.2022 доводиться всім представникам ЗМІ разом з видаванням прескарт.

11 листопада, у день визволення Херсона, ОК "Південь" повідомило, що доступ представників медіа до населених пунктів, які були деокуповані в листопаді 2022 року, тимчасово обмежено.

"Звертаємо увагу, що робота в населених пунктах, які знаходяться в районі проведення бойових дій, регулюється наказом головнокомандувача ЗСУ №73 від 03.03.2022, порушення якого є підставою для позбавлення акредитації. Доступ до цих населених пунктів буде тільки після проведення силами оборони стабілізаційних заходів", – наголосили військові.

Заступниця міністра оборони України Ганни Маляр заявила, що заборона та обмеження в‘їзду / виїзду цивільним і навіть журналістам у звільнені українські міста зумовлена заходами безпеки. І нагадала, що для акредитованих журналістів діє порядок роботи в умовах воєнного стану.

Liked the article?
Help us be even more cool!