ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Маляр пояснила заборону на в'їзду журналістам до Херсона заходами безпеки

15.11.2022, 10:06

Заступниця міністра оборони України Ганни Маляр заявила, що заборона та обмеження в‘їзду / виїзду цивільним і навіть журналістам у звільнені українські міста зумовлена заходами безпеки. І нагадала, що для акредитованих журналістів діє порядок роботи в умовах воєнного стану. 

Про це вона написала у фейсбуці.

За її словами, коли сили оборони звільняють українські міста, першими заходять правоохоронці, всім цивільним і навіть журналістам в’їзд заборонено.

“Дозвіл на фактичне перебування і роботу журналіста в зоні активних бойових дій визначають військові з врахуванням ступеня небезпеки та військових задач”, – зазначила Маляр. 

Вона зауважила, що спочатку відпрацьовують стабілізаційні заходи СБУ, поліція і проводиться розмінування, тому в перші дні в'їзд / виїзд заборонено для цивільних осіб з міркувань безпеки та необхідності проведення певних оперативних заходів. 

Вона наголосила, що в Херсоні та передмісті ворог залишив заміновані об‘єкти й уже були підриви людей на мінах. Тому, додала Маляр, заборона та обмеження в‘їзду / виїзду зумовлені заходами безпеки. 

Потім, коли безпека стабілізована, уточнила вона, офіційно підіймають прапор і дозволяють цивільному населенню вільно в'їжджати / виїжджати.  

“Так було в Балаклії, так було в Ізюмі, так було в Лимані та інших звільнених населених пунктах”, – зазначила Маляр.

Крім того, вона нагадала, що для акредитованих журналістів запроваджується відповідний порядок роботи в умовах воєнного стану, встановлений наказом Головнокомандувача ЗСУ “Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”. Всі журналісти, додала Маляр, під час акредитації ЗСУ ознайомлюються з цим порядком. Порушення цих правил, згідно з наказом, є підставами для скасування акредитації представника ЗМІ, додала вона.

Як повідомляв ІМІ, низці представників ЗМІ після їхньої роботи у звільненому Херсоні в Міноборони скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали нечинними. Зокрема, позбавили акредитації журналістів hromadske Анастасію Станко та Миколу Пастико, CNN та SkyNews. Окрім них, у Херсоні після звільнення також працювали знімальні групи Суспільного, а також в ефірі каналу "Рада" було ввімкнення з Херсона. Про позбавлення акредитації повідомили і фотокореспондент "Української правди" Дмитро Ларін та фотограф Telegraf UA Євгеній Завгородній.

У Генштабі зауважили, що наказ Головнокомандувача Збройних Сил України №73 від 03.03.2022 доводиться всім представникам ЗМІ разом з видаванням прескарт.

11 листопада, у день визволення Херсона, ОК "Південь" повідомило, що доступ представників медіа до населених пунктів, які були деокуповані в листопаді 2022 року, тимчасово обмежено.

"Звертаємо увагу, що робота в населених пунктах, які знаходяться в районі проведення бойових дій, регулюється наказом головнокомандувача ЗСУ №73 від 03.03.2022, порушення якого є підставою для позбавлення акредитації. Доступ до цих населених пунктів буде тільки після проведення силами оборони стабілізаційних заходів", – наголосили військові.

Журналісти та медійні ГО вимагають повернути відібрану через репортажі в Херсоні акредитацію.

Liked the article?
Help us be even more cool!