ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Овсяннікова каже, що вирушила в Україну з "доброю ідеєю", але "ледве втекла"

07.06.2022, 11:20

Колишня редакторка російського пропагандистського Первого канала, а нині журналістка німецької газети Die Welt Марина Овсяннікова розповіла, що вирушила до України з "доброю ідеєю", але "ледве втекла". Про це вона розповіла "Медузі".

За її словами, вона хотіла "допомогти владі, записати інтерв'ю із Зеленським, показати Бучу та Харків". 

Овсяннікова розповіла, що пробула в Україні з 27 до 31 травня. Спочатку вона вирушила до Одеси, "записали інтерв'ю з людьми, все було гаразд". А після приїзду до Києва та анонсу пресконференції, як висловилася вона, "почалося". 

"Журналісти стали кричати, що я москалька, агент ФСБ, пропагандист, що колишніх пропагандистів не буває, що мене треба заарештувати", – так вона описала закиди на свою адресу.

"Зрештою служба Welt евакуювала [мене] найнеймовірнішими шляхами. Я навіть від страху відмовилася зустрічатися [з радником голови МВС України Антоном Геращенком, який запропонував провести інтерв'ю замість пресконференції], він мене одразу вніс до бази "Миротворець", і я втекла. Це був якийсь жах, ми ледве виїхали машиною через Румунію, я дивом поїхала", – розповіла вона. Водночас Овсяннікова зазначила, що може зрозуміти почуття українців і погоджується з думкою про те, що на мешканцях росії лежить колективна відповідальність за вторгнення в Україну.

6 червня Овсяннікова опублікувала у фейсбуці дві пости, присвячені критиці, яку вона чує і з російського, і з українського боку. Журналістка запитала: "У яку в'язницю я повинна сісти: в російську чи в українську?", а також виклала скриншоти із закликами заборонити їй в'їзд до України (з боку українського міністра культури) та позбавити її російського громадянства (з боку спікера Держдуми РФ). "Мої особисті результати боротьби з безглуздою війною", – написала Овсяннікова.

7 червня Овсяннікова написала у фейсбуку, що вона не "хорошая русская", а українка і "на знак підтримки України" має намір змінити прізвище на Ткачук.

Як повідомляв ІМІ, 1 червня в Києві в пресцентрі Інтерфаксу-Україна мала відбутися пресконференція за участю Марини Овсяннікової, але через "негативний суспільний резонанс" була скасована.

Гендиректор Інтерфаксу-Україна Олександр Мартиненко розповів "Детектору медіа", що пресконференцію Овсяннікової попросила організувати газета Die Welt, де вона зараз працює колумністкою, за посередництва нідерландської волонтерки-доброчинниці Маріам Ламберт та української громадської і медійної організації "Стоп Корупції" ("СтопКор"). “Стоп корупції” спростував свою причетність до підготовки пресконференції Овсяннікової.

На початку березня Марина Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми "Время" зайшла в студію з плакатом "Ні війні". Відео фрагмента трансляції було опубліковане на YouTube. Пізніше росіянка звільнилася з пропагандистського каналу.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України повідомляв, що Овсяннікова активно використовується в інформаційно-психологічних операціях росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи це реноме для просування на західну аудиторію наративу про "необхідність" зняття з рф санкцій.

Німецьке видання Die Welt найняло Овсяннікову на посаду кореспондентки.

14 квітня в Берліні українські активісти вимагали від медіагрупи Die Welt звільнити колишню редакторку російського пропагандистського "Первого канала" Марину Овсяннікову.

Liked the article?
Help us be even more cool!