ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Neuralink вживила чип у мозок другого пацієнта

05.08.2024, 11:30

Компанія Neuralink успішно вживила другому пацієнту чип, покликаний давати паралізованим людям змогу використовувати цифрові девайси силою думки. Про це  повідомив власник стартапу Ілон Маск 2 серпня під час подкасту, передає Reuters.

Маск майже не ділився подробицями про другого пацієнта, повідомивши лише, що ця людина має травму спинного мозку, схожу на кейс першого пацієнта, чий параліч був наслідком автоаварії. 

Чип Neuralink. Фото – скриншот NPR

За словами Маска, 400 електродів імпланта в мозку другого пацієнта працюють. На вебсайті Neuralink зазначається, що цей імплант має 1024 електроди.

“Не хочу наврочити, але, здається, з другим пацієнтом усе пройшло надзвичайно добре. Потужний сигнал, багато електродів. Все працює дуже добре”, – розповів Маск ведучому подкасту Лексу Фрідману.

Ілон Маск не повідомив, коли Neuralink провів операцію на другому пацієнті. Водночас, за його словами, цьогоріч компанія має вживити імпланти ще восьми пацієнтам у межах клінічних випробувань.

Спікерами на подкасті також були перший пацієнт Ноланд Арбо та три директори Neuralink, які розповіли про роботу імпланта й перебіг операції, яку проводить робот.

Перед отриманням імпланта Арбо користувався компʼютером за допомогою палички, яку брав до рота й натискав на екран планшета. Арбо каже, що тепер може просто подумати про те, що хоче зробити на екрані, і пристрій виконує його побажання. За його словами, пристрій дав йому певну незалежність і дав змогу менше покладатися на опікунів.

Невдовзі після операції Арбо зіткнувся з проблемою, коли мікрокабелі імпланта відійшли й кількість електродів для вимірювання сигналів мозку різко скоротилася. Як повідомляв Reuters, компанія знала про цю проблему ще на стадії випробувань на тваринах.

У Neuralink заявили, що відновили здатність імпланта ловити мозкові сигнали Арбо, внісши деякі корективи, зокрема змінивши алгоритм, щоб той був чутливіший. Арбо вже побив свій попередній рекорд швидкості управління курсором силою думки – як сказав Маск на подкасті, “лише 10–15% електродів були активні”, коли пацієнт це зробив.

Як повідомляв ІМІ, 30 січня 2024 року Ілон Маск повідомив, що його компанія Neuralink вперше успішно імплантувала чип у людський мозок.

У лютому 2024 року Маск заявив, що перша людина, в чий мозок вживили чип компанії, повністю відновилася й змогла керувати комп’ютерною мишкою силою думки.

У листопаді 2023 року Neuralink шукала добровольця для свого першого клінічного випробування на людях бездротового мозкового чипа.

Ноланд Арбо – перша людина, якій вживили мозковий чип від компанії Neuralink, – розповів, що імплант додав його життю більше сенсу й відчуття, що він займається важливою справою.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!