ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Компанія Маска Neuralink уперше вживила імплант у мозок людини

30.01.2024, 12:02

Компанія Neuralink Ілона Маска вперше успішно імплантувала чип у людський мозок. Про це Маск повідомив 30 січня в соціальній мережі X.

“Перша людина отримала імплант Neuralink і відновлюється нормально. Перші зафіксовані результати показують обнадійливі нейронні імпульси”, – написав Маск.

Маск додав, що перший продукт компанії називатиметься “Телепатія”, він даватиме людині змогу “керувати телефоном чи комп’ютером – а через них майже будь-яким пристроєм – просто силою думки”.

“Першими користувачами стануть ті, хто втратив рухомість кінцівок. Уявіть, якби Стівен Гокінґ міг спілкуватися швидше за стенографіста чи ведучого аукціону. Ось чого ми прагнемо”, – додав він.

Як пише BBC News, метою компанії є під’єднання людського мозку до комп’ютера: там стверджують, що прагнуть допомогти лікувати складні неврологічні захворювання. Імплантацію схожих пристроїв уже здійснила низка компаній-конкуренток.

У травні компанія Neuralink отримала дозвіл від медичного регулятора США – Управління з продовольства й медикаментів – тестувати свій чип на людях.

Це досягнення дало науковцям змогу розпочати шестирічне дослідження з використанням робота для хірургічного під’єднання 64 гнучких, тонших за людське волосся волокон до ділянки мозку, яка контролює “рухові наміри”, повідомляє Neuralink.

Компанія стверджує, що ці волокна дають їхньому експериментальному імпланту, що працює від батарейки з бездротовим зарядженням, записувати й транслювати мозкові сигнали в застосунок, що розшифровує, який рух хоче зробити людина. 

У Neuralink є конкуренти, деякі – з двадцятирічним досвідом. Так, Blackrock Neurotech вживила перший зі своїх багатьох інтерфейсів “мозок-комп’ютер” у 2004 році.

Precision Neuroscience, створена співзасновником Neuralink, також має на меті допомогу паралізованим особам. Її імплант має вигляд відтинка дуже тонкої стрічки, яка розташовується на поверхні мозку й може бути вживлена через “черепний мікронадріз”, що, за словами компанії, є набагато простішою процедурою.

Вже наявні пристрої також стали результативними. У двох окремих дослідженнях, нещодавно проведених у США, подібні імпланти використовувалися для відстеження мозкової діяльності в момент, коли людина намагалася говорити; цю діяльність потім розшифровували, що давало людині змогу спілкуватися, пише ВВС.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2023 року компанія Ілона Маска Neuralink шукала добровольця для свого першого клінічного випробування на людях бездротового мозкового чипа.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!