ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Наразі немає правових підстав для допуску працівників “каналів Медведчука” до Ради – юрист ІМІ

09.02.2021, 12:26
Фото – "Детектор медіа"
Фото – "Детектор медіа"

Працівники санкційних телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK не відповідають вимогам для акредитації журналістів у Верховній Раді. 

Про це сказав юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи ініціативу народної депутатки Ірини Фріз щодо ухвалення постанови про зупинення акредитації в парламенті працівників цих телеканалів. 

За словами юриста, відповідно до рішення РНБО від 2 лютого, затвердженого указом президента 43/2021, зазначені телеканали перестають бути власне телеканалами, бо дія ліцензій цих телеканалів припинена з моменту набрання указом законної сили. 

“Наразі ці юридичні особи залишаються зареєстрованими українськими юридичними особами, їхні працівники залишаються їхніми працівниками, проте юридичні особи не мають статусу засобів масової інформації, а їхні працівники, відповідно, не мають статусу журналістів”, – зазначив Сафаров. Водночас він додав, що, таким чином, працівники цих юридичних осіб не відповідають вимогам для акредитації журналістів у Верховній Раді України, визначених положенням про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України та статтею 26 Закону України "Про інформацію". 

За словами юриста, наразі не зрозуміло, як саме хочуть оформлювати припинення акредитації ZIK, NewsOne та “112 Україна”, оскільки положення, яке регламентує надання акредитації в парламенті, не передбачає її позбавлення через припинення діяльності.

“Фактично наразі немає правових підстав допуску цих осіб до приміщення Верховної Ради України. Однак п. 19 положення не передбачає позбавлення акредитації через припинення діяльності ЗМІ. Тож як саме оформлюватимуть припинення акредитації працівників юридичних осіб, які потрапили під санкції, наразі мені важко сказати”, – сказав Алі Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, 2 лютого Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 лютого 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють телеканалами “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

2 лютого телеканали “112 Україна”, ZIK і NewsOne заявили, що розцінюють рішення про санкції як політичну розправу та боротимуться за право бути в ефірі. 

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко на своїй фейсбук-сторінці назвав санкції щодо “112 Україна”, NewsOne та ZIK “наступом на свободу слова”. Він повідомив, що спілка інформуватиме про “надзвичайну ситуацію” Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів й Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа.

3 лютого США підтримали санкції України з протидії впливу Росії.

3 лютого низка громадських організацій та представників експертної спільноти пояснили, що санкції проти телеканалів “групи Медведчука” – “112 Україна”, NewsOne і ZIK – не загрожують свободі слова, адже ці канали є інструментами іноземного впливу та становлять системну загрозу інформаційній безпеці України.

3 лютого Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили санкції, запроваджені в Україні проти телеканалів, пов’язаних з народним депутатом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

4 лютого до Верховного Суду подали заяву про оскарження указу Президента України про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

5 лютого народний депутат від фракції політичної партії “Голос” Роман Лозинський закликав Верховну Раду позбавити можливості працювати в парламенті журналістів телеканалів, проти яких були застосовані санкції.

6 лютого Медіарух заявив, що підтримує санкції щодо “каналів Медведчука” та закликав не переслідувати працівників.

Liked the article?
Help us be even more cool!