ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На сайті Кабміну зареєстрували петицію про надання Фаріон звання Героя України

Ірина Фаріон. Фото – philharmonia.lviv.ua.

На сайті Кабінету Міністрів 24 липня опубліковано петицію з проханням надати посмертно мовознавиці та громадській діячці Ірині Фаріон звання Героя України.

Автором петиції є Михайло Шевелюк. За два дні петиція набрала понад 8 тисяч голосів з необхідних 25 тисяч.

“Ірина Фаріон багаторічно укріплювала позиції державної мови та своєю працею зробила значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії РФ”, – зазначає автор петиції та додає, що попри неодноразові погрози та пропаганду ворога Фаріон “продовжувала ідеологічну боротьбу, на вівтар якої віддала своє життя”.

Автор петиції перелічує доробки Фаріон: 

  • популяризувала видатні постаті України та мову в телевізійних культурологічних проєктах “Велич особистости” та “Ген українців”;
  • на ютуб-каналі “Студія Фаріон” впровадила щотижневі “Мовно-літературні виклади” для охочих заглибитися в українську мову та літературу;
  • опублікувала сім одноосібних монографій, вісім монографій у співавторстві та понад 400 статей в українських та закордонних виданнях тощо;
  • ініціювала подання до Конституційного Суду про неконституційність ухвалення 3 липня 2012 року Верховною Радою закону “Про засади державної мовної політики” В. Колесніченка та С. Ківалова і виступила з доповіддю в КС 13 грудня 2016 року як суб’єкт цього подання тощо.

“Багата наукова спадщина та просвітницька діяльність Ірини Фаріон має стати фундаментом формування україноцентричного світогляду майбутніх поколінь українців. З огляду на її багаторічну суттєву наукову, просвітницьку, педагогічну, політичну діяльність спрямовану на укріплення статусу державної мови та самої державності України, ми, що нижче підписалися, просимо присвоїти Фаріон Ірині Дмитрівні звання Герой України (посмертно)”, – йдеться в петиції.

Вбивство Ірини Фаріон

Як повідомляв ІМІ, мовознавиця, громадська діячка Ірина Фаріон померла в лікарні 19 липня 2024 року після замаху на неї. 

Напад на Ірину Фаріон кваліфікували за ч. 1 ст. 115 (“Умисне вбивство”) Кримінального кодексу України. Серед причин замаху правоохоронці розглядають громадську та політичну діяльність, а також особисту неприязнь. Слідчі перевіряють й інші версії та мотиви злочину, зокрема замовне вбивство, а також не відкидають у вбивстві “російський слід”.

21 липня правоохоронці оголосили в розшук чоловіка, який може бути причетним до вбивства Ірини Фаріон та назвали його прикмети.

Поховали Ірину Фаріон 22 липня на Личаківському цвинтарі Львова.

Раніше джерела Суспільного в правоохоронних органах повідомили, що до вбивства Фаріон готувалися щонайменше місяць. Слідство вважає, що вбивство замовне, а чоловік, якого розшукує поліція, – виконавець.

25 липня правоохоронці затримали підозрюваного у її вбивстві.

Liked the article?
Help us be even more cool!