ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мецгеру повідомили про нову підозру – незаконне утримання людей

08.10.2021, 14:00
Фото – фейсбук Євгена Мецгера
Фото – фейсбук Євгена Мецгера

Відстороненому голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру 8 жовтня повідомили про нову підозру в межах провадження, розпочатого за фактом перешкоджання роботі журналістів програми “Схеми”.

Про це повідомляється на сайті Київської міської прокуратури.

Йому інкримінують перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та незаконне утримання людей (чч. 1, 3 ст. 171, ч. 2 ст. 146  КК України).

Розв'язується питання про обрання запобіжного заходу.

Слідчі та процесуальні дії в кримінальному провадженні тривають.

Санкція статті ч. 2 ст. 146  КК України (“Незаконне позбавлення волі або викрадення людини”) передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Як повідомляв ІМІ, 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час зйомок якого до знімальної групи застосували фізичну силу в кабінеті голови правління Укрексімбанку Євгена Мецгера.

Згідно з розслідуванням “Схем”, державний Укрексімбанк видав $60 мільйонів кредиту донецькому підприємцю Сергію Брюховецькому, який є власником бізнесу на окупованій території в Донецькій області, що сплачує податки до бюджету угруповання “ДНР”.

4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті.

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми” (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Укрексімбанк звинуватив журналістів “Схем” у протиправному заволодінні інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею) і порушенні Кодексу етики українського журналіста.

Журналістів програми “Схеми” запросили на допит як потерпілих для встановлення всіх обставин події в Укрексімбанку під час запису інтерв'ю з головою правління Євгеном Мецгером.

Редакції “Схем” вдалося відновити відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу програми в кабінеті голови державного банку Євгена Мецгера.

5 жовтня Наглядова рада Укрексімбанку повідомила, що розпочала перевірку обставин конфлікту з журналістами “Схем”.

6 жовтня голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер заявив про складання своїх повноважень на час проведення слідчих дій поліції та внутрішньобанкової перевірки щодо конфлікту з журналістами “Схем”.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Офіс генпрокурора не покриватиме дій співробітників державного Укрексімбанку, які напали на знімальну групу програми “Схеми”. Відповідальним буде повідомлено про підозру.

Наглядова рада Укрексімбанку ухвалила рішення відсторонити голову правління Укрексімбанку Євгена Мецгера від здійснення повноважень на час проведення внутрішнього розслідування.

Працівники поліції перекваліфікували справу щодо нападу на журналістів програми “Схеми” за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 ст. 171 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). Первинна реєстрація за заявою журналістів була за ч. 1 ст. 171 ККУ.

7 жовтня Голосіївське управління поліції вручило повідомлення про підозру одному зі службовців банку за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів  – ч. 1, 3 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу. Також підозру вручили голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру.

Liked the article?
Help us be even more cool!