ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Схеми" відновили відео нападу в Укрексімбанку

06.10.2021, 07:20
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Редакція “Схем” звернулася до технічних спеціалістів, яким вдалося відновити відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу програми в кабінеті голови державного банку Євгена Мецгера. Відео відновлено на обох картках з обох камер, на які вівся запис, повідомляє Радіо Свобода.

На відновленому відео є весь запис інциденту. Інтерв’ю, запитання журналіста і все, що відбувалося далі. Зокрема, зафіксовано вказівки Євгена Мецгера забрати в журналістів техніку та “забрати касети” й “вичистити все це г*но”.

“Володя, вируби його, будь ласка, чого він тут ходить?” – говорить Євген Мецгер, побачивши, що оператор продовжує знімати його реакцію на запитання журналіста.

Також з відео зрозуміло, що журналістів закрили в приміщенні та не випускали. Зафіксовано спроби Володимира Пікалова, директора департаменту інформаційної політики Укрексімбанку, вимкнути запис на техніці Радіо Свобода та чутно його слова:

“Ніхто цю штуку нікуди не винесе. Вас просили, а що ви хотіли? Хлопці, ви думаєте, що це жарти?” – каже Пікалов.

Далі вказівку дає Євген Мецгер: “Давай, забирайте камеру. Ігорю, забери в них камеру до бісової матері. Охрі*ли.. І ось цю теж, Ігорю, забирай!” 

На відео видно, як один з підлеглих Мецгера вириває камеру з рук журналіста Кирила Овсяного.

Також в об’єктив потрапив момент нападу на оператора: співробітник банку скрутив та повалив Олександра Мазура і силою вирвав у нього з руки картку з другої камери. Журналісти впізнали чоловіка – це Ігор Тельбізов, директор департаменту банківської безпеки Укрексімбанку.

“Підіть з айтівцями, вичистите все г*но”, – далі наказує Мецгер.

Співробітник банку виніс техніку з кабінету. Одна з камер водночас продовжувала запис. На відео видно, як працівник заходить у ліфт, несе техніку Радіо Свобода на інший поверх. Заходить у кабінет і далі чутно такий діалог:

– Усе стираємо…

– Ще пише!

– Почистити повністю, в нуль, абсолютно все.

– Я зрозумів, добре.

– Повимикайте все, зараз прийде сюди голова. Як її вирубити, ось цю фігню?

– Завдання – треба все стерти.

– Стерти?

– Так, у нуль.

На цьому запис зупиняється.

Керівниця Київського Бюро Радіо Свобода Інна Кузнецова повідомила, що редакція “готова надати правоохоронним органам усі відновлені записи, щоб слідство переконалося в їхній автентичності”.

Як повідомляв ІМІ, 4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті.

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми” (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Укрексімбанк звинуватив журналістів “Схем” у протиправному заволодінні інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею) і порушенні Кодексу етики українського журналіста.

4 жовтня журналістів програми “Схеми” запросили на допит як потерпілих для встановлення всіх обставин події в Укрексімбанку під час запису інтерв'ю з головою правління Євгеном Мецгером.

Liked the article?
Help us be even more cool!