ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Венедіктова про напад на "Схеми": Відповідальним буде повідомлено про підозру

06.10.2021, 11:53
Фото - Назарій Мазилюк/Українська правда
Фото - Назарій Мазилюк/Українська правда

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Офіс Генпрокурора не покриватиме дії співробітників державного “Укрексімбанку”, які напали на знімальну групу програми “Схеми”. Відповідальним буде повідомлено про підозру.

Про це вона повідомила 6 жовтня на своїй фейсбук-сторінці.

“Хочу невідкладно відреагувати на інцидент, пов'язаний з грубим застосуванням сили стосовно журналістів у офісі державного банку. В цьому питанні немає місць для роздумів - справедливе та ефективне розслідування, підозра, передача в суд, вирок. Ми в Офісі Генпрокурора не можемо і не будемо покривати, вибачте, безумство, продемонстроване співробітниками державного банку”, - заявила вона.

Також Венедіктова додала, що “реакція на вчинок повинна бути адекватною в нашій державі і ми це доведемо”. 

“Меморандум, який ми підписали з медіа організаціями - це реальні наміри, а не просто формальність. Перешкоджання журналістам не вичистиш з флешок – відповідальність неминуча. Не змінить суті проблеми і складання повноважень”, - написала Генеральний прокурор. 

За її словами, прокурори і поліцейські “активно працюють над розслідуванням цього просто неприпустимого інциденту”. 

“Вже найближчим часом відбудуться слідчі дії із потерпілим журналістом і до матеріалів має бути долучений оригінал відновленого відеозапису конфлікту. Відповідальним буде повідомлено про підозру. Ми рухаємося швидко і по закону, бо свобода слова має бути недоторканою цінністю в цій країні”, - зазначила Ірина Венедіктова.

Як повідомляв ІМІ, 4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті.

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми” (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Укрексімбанк звинуватив журналістів “Схем” у протиправному заволодінні інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею) і порушенні Кодексу етики українського журналіста.

4 жовтня журналістів програми “Схеми” запросили на допит як потерпілих для встановлення всіх обставин події в Укрексімбанку під час запису інтерв'ю з головою правління Євгеном Мецгером.

4 жовтня редакції “Схем” вдалося відновити відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу програми в кабінеті голови державного банку Євгена Мецгера.

5 жовтня Наглядова рада Укрексімбанку повідомила, що розпочала перевірку обставин конфлікту з журналістами “Схем”.

6 жовтня голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер заявив про складання своїх повноважень на час проведення слідчих дій поліції та внутрішньобанкової перевірки щодо конфлікту з журналістами “Схем”.

Liked the article?
Help us be even more cool!