ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже чверть усіх робітників відчує на собі інновації в галузі технологій і ШІ – Bloomberg

01.05.2023, 15:00
Фото – Unsplash
Фото – Unsplash

Нові технології на кшталт штучного інтелекту можуть забрати 26 мільйонів робочих місць протягом наступних п’яти років. Перехід до зелених технологій дозволить створити нові робочі місця, пише Bloomberg із посиланням на звіт Всесвітнього економічного форуму.

Дослідники прогнозують, що штучний інтелект призведе до "значущих зрушень на ринку праці". Вплив нових технологій буде помітним протягом наступних п’яти років і здебільшого позитивним; основними рушіями зростання кількості робочих місць стануть аналіз великих даних, технології менеджменту та кібербезпека.

Найпомітнішим буде вплив виникнення ШІ-застосунків на кшталт ChatGPT, які за допомогою машини симулюють людське мислення й методи розв’язання проблем. Ці застосунки замінять та автоматизують багато видів роботи, яка вимагає міркування, спілкування й координації, йдеться у звіті.

Близько 75% опитаних компаній зазначили, що збираються протягом наступних п’яти років інтегрувати ШІ у свою роботу, що, за їхніми підрахунками, забере до 26 мільйонів робочих місць, пов’язаних з веденням звітності та адміністративними функціями: касирів, білетерів, фахівців з введення даних і бухгалтерів. Для дослідження ВЕФ опитав понад 800 компаній з 45 країн у всьому світі, які загалом налічують 11.3 мільйона працівників.

Наразі ШІ є меншою загрозою для ринку праці, ніж інші макроекономічні фактори на кшталт повільного економічного зростання, дефіциту постачань та інфляції, зазначають автори звіту. Створенню нових робочих місць, ймовірно, посприяє перехід бізнесу на зелені технології, ширше застосування стандартів ESG та загальна переорієнтація ланцюгів постачання, додають вони.

Як повідомляв ІМІ, адміністрація Байдена почала вивчати можливі способи регулювання штучного інтелекту (ШІ) на кшталт ChatGPT, оскільки питання щодо впливу таких систем на національну безпеку й освіту стають дедалі нагальнішими.

Наприкінці березня 2023 року бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк та група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

У відповідь засновник компанії Microsoft Білл Гейтс заявив, що призупинення розроблення штучного інтелекту (ШІ) не розв'яже проблем, які можуть виникнути. 

Італія розпочала розслідування щодо ChatGPT через підозру в порушенні правил збирання даних.

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) – це чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений у листопаді 2022 року каліфорнійською компанією OpenAI, дослідницькою компанією штучного інтелекту, за підтримки Microsoft. Бот може генерувати тексти на задану тему та відповідати на запитання користувачів.

Liked the article?
Help us be even more cool!