ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США почали вивчати можливі способи регулювання систем штучного інтелекту

12.04.2023, 11:30
Фото – REUTERS
Фото – REUTERS

Адміністрація Байдена почала вивчати можливі способи регулювання штучного інтелекту (ШІ) на кшталт ChatGPT, оскільки питання щодо впливу таких систем на національну безпеку й освіту стають дедалі нагальнішими, повідомляє Reuters.

Національна адміністрація зв’язку й інформації при Департаменті торгівлі, дорадчий орган Білого дому з питань політики у сферах зв’язку й інформації, хоче почути різні думки з цього питання, адже “зацікавленість регулювальних органів у механізмі підзвітності для ШІ зростає”.

Державний орган хоче знати, чи є заходи, яких можна вжити, щоб упевнитися, що “системи ШІ є законними, ефективними, етичними, безпечними та загалом заслуговують на довіру”.

“Відповідальні системи ШІ можуть стати джерелом величезних переваг, але лише за умови, що ми запобігатимемо потенційним наслідкам і ризикам. Щоб ці системи могли повністю реалізувати свій потенціал, вони мають заслуговувати на довіру компаній та споживачів”, – зазначив голова Національної адміністрації зв’язку й інформації Алан Девідсон.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що питання про те, чи є ШІ небезпечним, залишається відкритим. “На мою думку, на компанії в галузі технологій є відповідальними й мають гарантувати безпечність своєї продукції перед тим, як робити її доступною для широкого загалу”, – сказав він.

Національна адміністрація зв’язку й інформації планує підготувати звіт про своє дослідження “заходів, які допоможуть упевнитися, що системи ШІ працюють, як задумано, й не завдають шкоди”. А також заявила, що їхня діяльність буде внеском у поточні намагання адміністрації Байдена “створити систематичний і комплексний підхід федерального уряду до ризиків і можливостей, пов’язаних із ШІ”.

Організація з етики в галузі технологій “Центр штучного інтелекту й цифрової політики” попросила Федеральну комісію США з торгівлі заборонити OpenAI випускати нові комерційні релізи GPT-4, зазначаючи, що ця система є “упередженою, оманливою та становить ризик для приватності й громадської безпеки”.

Як повідомляв ІМІ, наприкінці березня Ілон Маск, Стів Возняк та група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

У відповідь засновник компанії Microsoft Білл Гейтс заявив, що призупинення розроблення штучного інтелекту (ШІ) не розв'яже проблем, які можуть виникнути. 

Італія розпочала розслідування щодо ChatGPT через підозру в порушенні правил збирання даних.

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) – це чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений у листопаді 2022 року каліфорнійською компанією OpenAI, дослідницькою компанією штучного інтелекту, за підтримки Microsoft. Бот може генерувати тексти на задану тему та відповідати на запитання користувачів.

Liked the article?
Help us be even more cool!