ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Компартія Китаю "зберегла" доступ до даних користувачів у США – експосадовець ByteDance

15.05.2023, 15:30
Фото – zn.ua
Фото – zn.ua

Комуністична партія Китаю "зберегла широкий доступ" до даних, що належать материнській компанії TikTok – Bytedance, зокрема ті дані, що зберігаються в США. Про це йдеться в судовому позові від колишнього високопосадовця компанії, поданому 12 травня, пише Axios.

Ці звинувачення постали в час, коли федеральні посадовці вирішують долю соцмережі в США, а занепокоєння щодо національної безпеки й приватності даних зростають.

У своєму позові щодо незаконного звільнення, спрямованому до Верховного суду Сан-Франциско, Їньтао Юй заявив, що ByteDance "слугує корисним інструментом пропаганди для Комуністичної партії Китаю".

Як зазначено в позові, Юй був головним інженером в американських відділах ByteDance із серпня 2017 до листопада 2018 року. Колишній співпрацівник заявляє, що в КПК "має спеціальний офіс чи підрозділ" всередині пекінської компанії, який "іноді називають “Комітетом”.

"Комітет" не є частиною ByteDance, але "відіграє важливу роль" у компанії, зокрема "скеровуючи її в просуванні комуністичних цінностей", ідеться в позові.

Також зазначається, що КПК має доступ до даних користувачів у США через "таємний канал у коді".

"Ми плануємо рішуче спростувати ці, на нашу думку, необґрунтовані заяви й звинувачення", – сказав виданню речник ByteDance.

За словами компанії, Юй був співробітником ByteDance лише до липня 2018 року (що Юй заперечує у своєму позові) та "працював над застосунком Flipagram, який припинив роботу кілька років тому з ділових причин".

Юй звинуватив компанію в просуванні "націоналістичного контенту, що сприяв зростанню взаємодії з вебсайтами ByteDance, а також пропагував підтримку КПК".

Він заявив, що компанія "сприйнятлива" до запитів КПК на обмін інформацією або "заохочення чи вилучення" певного контенту на її вимогу. Наприклад, Юй бачив, як ByteDance просувала контент, який містив "ненависть до Японії", йдеться в позові.

В інтерв’ю з виданням New York Times, яке першим повідомило про позов, Юй зазначив, що компанія просуває антияпонський контент без жодного вагання.

Компанія "має схожий намір скористатися з націоналістичних настроїв в інших країнах, зокрема в Сполучених Штатах", сказано в позові.

Юй також звинуватив компанію у використанні даних конкурентів, здебільшого Instagram і Snapchat, без дозволу користувачів.

Невдовзі після свого призначення пан Юй дізнався, що ByteDance роками була залучена до схем з викрадення й використання контенту інших компаній у всьому світі (зокрема, в Каліфорнії), зазначено в скарзі.

Юй заявив, що компанія публікувала викрадений контент на власних платформах за допомогою фіктивних акаунтів.

Він зазначив, що поділився своїми занепокоєннями з Чжу Веньцзя, уповноваженим з алгоритмів TikTok. За його словами, Веньцзя поставився до його слів "зневажливо" й відповів, що це "дрібниці".

Речник ByteDance заявив, що компанія "має велику повагу до інтелектуальної власності інших компаній" та отримує дані "згідно з прийнятними в індустрії практиками й нашою глобальною політикою".

Адміністрація Байдена попередила, що TikTok загрожує заборона в США, якщо ByteDance не продасть свою частку акцій американської версії застосунку.

TikTok зі свого боку намагалася переконати американських посадовців, що дані користувачів у США захищено, зокрема перенісши ці дані до хмарної інфраструктури компанії Oracle.

Юй заявляє, що ByteDance звільнила його за висловлення занепокоєння щодо дій компанії, які, на думку чоловіка, є незаконними.

Як повідомляв ІМІ, Австрія приєднається до дедалі більшого списку країн, які забороняють використовувати китайський застосунок TikTok на робочих телефонах державних службовців.

Використання китайського застосунку TikTok у держустановах заборонили Нова ЗеландіяБельгія, ЧехіяДаніяКанада, Європарламент, Єврокомісія, Рада ЄС, Велика БританіяАвстраліяІрландія.

У грудні 2022 року Адміністрація Палати представників США заборонила використання популярного китайського застосунку TikTok на всіх офіційних пристроях палати.

23 березня гендиректор TikTok Шоу Цзи Чу під час виступу в Конгресі США заперечив, що застосунок ділиться даними або має зв’язки з Комуністичною партією Китаю, але не зміг розвіяти тривогу американської влади щодо безпеки китайської соцмережі.

Liked the article?
Help us be even more cool!