ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кібератака на сайти держорганів була проведена спецслужбами Росії – Монастирський

24.01.2022, 13:54
Фото – corinna-goering.de
Фото – corinna-goering.de

Кібератака на органи державної влади, яка сталася в ніч на 14 січня, була спланована і проведена спецслужбами держави-агресора. 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський в ефірі одного з телеканалів, повідомляє урядовий портал.

“Кібератака, яка сталася в ніч з 13 на 14 січня, була однією з найбільших за останні декілька років. Вона була спрямована на 70 державних установ і державних органів. Це фактично свідчить про те, що ця атака була масовою, скоординованою і, як стверджують наші фахівці з кіберполіції, СБУ та Держспецзв’язку, не була спрямована на шифрування даних для подальшого продажу, а саме на знищення цих даних. Саме тому ми можемо стверджувати, що ця кібератака була здійснена спецслужбами нашого сусіда, держави-агресора”, – сказав Денис Монастирський.

За його словами, це вже не перша кібератака, яка вчинялася на державні органи та установи. Міністр підтвердив, що портал “Дія” в нормі й зламати його не вдалося.

“Щодо кібератаки на державний портал “Дія” можу стверджувати, що дані не постраждали. Такі висновки надали наші спеціалісти з кіберполіції. Вони провели аналіз даних, які начебто пропонувалися з порталу “Дія”. Це виявилися зовсім інші дані, і це не було зливом інформації. Дана інформація вже була відома, пропонувалася і продавалася ще до 2019 року, тому нічого нового в руки зловмисники не отримали”, – зазначив міністр внутрішніх справ.

Він наголосив, що “Дія” є порталом, який дає доступ до інших державних ресурсів, які самі по собі мають системний комплекс захисту інформації. Наразі інформації про осіб нічого не загрожує.

“Набагато більше людям загрожує особиста недбалість, коли зловмисники можуть підгледіти PIN-код, дату випуску карти, секретний код або телефоном виманюють дані для зняття коштів з карток українців. На жаль, за останній рік це сотні мільйонів гривень, які були вилучені саме таким шляхом”, – сказав очільник МВС.

Як повідомляв ІМІ, у ніч на 22 січня невідомий виклав на хакерському форумі Raid forum оголошення про продаж нібито персональних даних українців, зокрема з “Дії”, отриманих під час кібератаки 14 січня на державні сайти України. Департамент кіберполіції Національної поліції України заявив, що інформація про витік даних із порталу “Дія” не відповідає дійсності.

У Міністерстві цифрової трансформації інформацію про злив даних назвали “провокацією та продовженням гібридної війни”.

В Україні в ніч із 13 на 14 січня хакери вчинили масштабну кібератаку на урядові сайти. Атаки зазнали сайти Міністерства закордонних справ, Міністерства аграрної політики, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції, “Дії” та інші.

14 січня СБУ заявила, що витоку персональних  даних не відбулося.

Того ж дня СБУ заявила про причетність російських спецслужб до кібератаки на органи державної влади України, яка сталася в ніч із 13 на 14 січня.

Загалом було атаковано понад 70 державних сайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання.

Компанія Microsoft Corp заявила, що її фахівці знайшли шкідливий софт на декількох українських урядових сайтах та сайтах організацій, пов’язаних з урядом.

Liked the article?
Help us be even more cool!