ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Атака на українські держсайти: Microsoft знайшла шкідливі програми

17.01.2022, 12:51
Фото – pexels.com / Salvatore De Lellis
Фото – pexels.com / Salvatore De Lellis

Компанія Microsoft Corp оприлюднила заяву про те, що її фахівці знайшли шкідливий софт на декількох українських урядових сайтах та сайтах організацій, пов’язаних з урядом. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Зазначається, що жертвами шкідливих програм стали також сайти, пов’язані з критичними відгалуженнями влади, зокрема з медичною службою. Зламані були й сторінки компанії, яка працює над розробленням вебсайтів для уряду. Microsoft не уточнив, про яку IT-компанію йдеться.

У заяві технологічного гіганта підкреслюється, що хакери не змогли скористатися даними з жодних продуктів та сервісів Microsoft під час кібератаки на українські урядові сайти. Окрім цього, в компанії заявили, що на урядових сайтах знайшли так звані програми-шантажисти, які могли активуватися згодом, коли їх приведуть у дію хакери. 

У Microsoft пообіцяли, що компанія продовжить роботу разом із фахівцями з кібербезпеки, щоб визначити джерело походження шкідливого забезпечення та цілі хакерів.

У висновках Центру аналізу загроз компанії Microsoft (MSTIC) від 15 січня йдеться, що “зловмисне програмне забезпечення вперше з’явилося в системах жертв в Україні 13 січня 2022 року”, повідомляє Радіо Свобода.

Як зазначають у компанії, хоча розслідування триває, проте вже зараз можна сказати, що втручання відбулося з метою “привести цільові пристрої у непрацездатність, а не для отримання викупу”. Йдеться про виявлення “десятків уражених систем”, кажуть у Microsoft.

“І ця кількість може зростати в міру продовження нашого розслідування. Ці системи охоплюють декілька державних, некомерційних та інформаційно-технологічних організацій, які базуються в Україні. Ми не знаємо поточного етапу операційного циклу цього зловмисника або того, скільки інших організацій-жертв може існувати в Україні чи інших географічних місцях. Однак малоймовірно, що ці системи, які постраждали, відображають весь масштаб впливу”, – йдеться в повідомленні.

У компанії Microsoft наполегливо рекомендують “усім організаціям негайно провести ретельне розслідування та вдатися до свого захисту”.

Як повідомляв ІМІ, в Україні в ніч із 13 на 14 січня хакери вчинили масштабну кібератаку на урядові сайти. Атаки зазнали сайти Міністерства закордонних справ, Міністерства аграрної політики, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції, “Дії” та інші.

14 січня СБУ заявила, що витоку персональних  даних не відбулося.

Того ж дня СБУ заявила про причетність російських спецслужб до кібератаки на органи державної влади України, яка сталася в ніч із 13 на 14 січня.

Загалом було атаковано понад 70 державних сайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання.

Liked the article?
Help us be even more cool!