ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заблюрені фото, закриті коментарі та дим у небі: як телеграм-канали Тернопільщини писали про "приліт" по обласному центру в ніч на 20 серпня

04.09.2024, 10:00
Ірина Небесна

Близько третьої години ночі 20 серпня через атаку "шахеда" Тернопіль прокинувся від вибуху. Поки офіційної інформації від влади не було, окрім прохання залишатися в укриттях та не публікувати фото і відео, за "інформування" населення традиційно взялися телеграм-канали. Це четвертий "приліт" по місту від 24 лютого 2022 року (перед цим атаки були 3 квітня 2022-го, ввечері 14 травня та вранці 15 травня 2023-го. – Авт.), тож, чи не "засвітили" зайвого місцеві пабліки, перевіряла регіональна представниця ІМІ. Під огляд потрапили 18 новинних телеграм-каналів, що публікують інформацію про події в регіоні, та офіційні канали міського голови Тернополя і Тернопільської обласної військової адміністрації. 

Ще в березні 2022 року в Міноборони попросили цивільних не публікувати фото місць влучань та не вказувати їх у соцмережах – щоб уникнути повторних атак.

Зважаючи на те що в Тернополі від початку повномасштабного вторгнення під час комендантської години вуличне освітлення вимикають, не побачити стовпи диму та пожежу після удару "шахеда" було важко: його було видно чи не з усіх масивів міста, тож і спокус надіслати світлини чи відео телеграм-каналам було чимало. Тим паче що, наприклад, "Труха" обіцяє гонорари за цікавий контент. Тож не дивно, що перші фото в телеграмі з’явилися за якісь п'ять хвилин після вибуху. Щоправда, у коментарях.

труха_скрін
Тернопільська "Труха" обіцяє від 50 грн за надісланий контент. Джерело: скрін з телеграм-каналу "Тернопіль Труха"

До честі адмінів, які в той час працювали, такі дописи вони активно видаляли. Як і приблизне розташування, куди "прилетіло", про що найактивніші читачі таки повідомляли. Так, наприклад, чистили коментарі в "Новини Тернопіль 20 хвилин" (понад 43 тисячі підписників) та "Тернополяни+" (майже 8 тисяч підписників). А на таких каналах, як "Ху*овий Тернопіль" (понад 35 тисяч підписників) та навіть "Труха Тернопіль" (майже 72 тисячі підписників), коментарі взагалі вимкнули. Щоправда, контент із моментом вибуху та пожежею вони таки публікували, однак водночас заблюрили будівлі, щоб не можна було визначити місце влучання, або публікували дим на тлі неба. Робили так само і в телеграм-каналі "20 хвилин".

Вибух у Тернополі почули близько 2:47 ночі, а перші фото пожежі з’явилися навіть не за 20 хвилин. Джерело: Скрін з телеграм-каналу "Ху*овий Тернопіль"
За годину після удару, о 4:00 ранку, опублікували відео, водночас заблюрили горизонт – щоб не було видно будівель. Джерело: скрін з телеграм-каналу "Ху*овий Тернопіль"
Поки офіційних коментарів не було, "20 хвилин" опублікували фото чорного диму на тлі передсвітанкового неба. Будівлі водночас заблюрили. Джерело: Скрін з телеграм-каналу "Новини Тернопіль 20 хвилин"

Поки ж медіа чекали на офіційні коментарі влади о 9:00 на брифінгу, вже чи не все місто бачило наслідки нічної атаки – попри те що пожежу локалізували о 6:50, вранці язики полум’я було досі видно в клубах диму з-за багатоповерхівок. Стрічки новин зазвичай працюють з 8:00 – 8:30 ранку, тож не писати про "шахед" уже було нереально. 

Тому місцеві пабліки писали новини, спираючись на повідомлення від міського голови, який ще під ранок попросив позачиняти вікна – адже вітер розносив дим від пожежі містом, та повідомлення від ОВА про роботу пожежників.

Міський голова Тернополя Сергій Надал о 3:55 ранку закликав містян позачиняти вікна через пожежу після влучання. Джерело: скрін з телеграм-каналу "Надал Online"

 

Першу інформацію від ОВА щодо влучання опублікували після 7:00 ранку – про те, що на місці удару працює ДСНС. Джерело: скрін з телеграм-каналу Тернопільської ОВА

І якраз дим у небі й став основною ілюстрацією до новин про обстріл та пожежу на місці влучання. 

Клуби диму в небі над містом. Джерело: телеграм-канал "Суспільне Тернопіль"

А вже після брифінгу (а це понад шість годин після удару. – Авт.) медіа почали публікувати і на своїх сайтах, і в пабліках більш "художні" ілюстрації – дим на тлі впізнаваних будівель. Це вже після того, як влада офіційно озвучила, що прилетіло в "промзону" і горять паливно-мастильні матеріали – ось чому горить так довго, диму так багато й одразу ж почали робити заміри повітря, чи безпечно перебувати на вулиці.

Фото хлопчика, який спостерігає за димом з центральної частини міста. Джерело: скрін з телеграм-каналу "Новини Тернополя 20 хвилин"
Струмені одного з тернопільських фонтанів на тлі диму від пожежі. Джерело: скрін сюжету з телеграм-каналу "Тернопіль1"

Який варто зробити висновок

Зважаючи на те що Тернопільщина – умовно безпечна область, тож влучання тут трапляються нечасто, практика публікації контенту, пов’язаного з обстрілами, ще не відточена. Однак, якщо порівнювати з попередніми разами, коли в перші ж хвилини окремі телеграм-канали повідомляли, куди "прилетіло", і публікували світлини, прогрес очевидний. Навіть якщо хтось і припускався помилки й публікував світлину, за якою можна було впізнати обриси будівель, її швидко видаляли. Помітним також є те, що деякі адміни жертвують активністю на каналі, вимикаючи коментарі, однак водночас знижують імовірність, що хтось запостить щось зайве. Хоча так чи інакше: чи телеграм-канали тернопільських медіа, чи неофіційні пабліки з десятками тисяч підписників у телеграмі – цього разу ніхто не спішив писати про місце влучання до офіційних коментарів влади.

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області 

Liked the article?
Help us be even more cool!