ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЦПД дослідив, у яких Instagram-акаунтах Польщі поширюють проросійські наративи

Центр протидії дезінформації (ЦПД) дослідив, у яких популярних у Польщі Instagram-акаунтах поширюються пропагандистські меседжі, спрямовані на молодь, йдеться в Telegram-каналі ЦПД.

У центрі зазначили, що Instagram має в Польщі близько 10 млн користувачів та популярний переважно серед молоді. 

Серед акаунтів, що поширюють вигідні РФ наративи, виділяються такі:

  • Im_więcej_wie_ – його автори поширюють антиукраїнські публікації з дискредитацією української влади та про нібито надмірну допомогу українцям. Також активно просувають співзвучні РФ наративи про начебто фальсифікацію трагедії в Бучі та про буцімто злочини українських націоналістів щодо цивільних людей. 
  • rezydent_polin – головний пропагандистський напрям сторінки полягає в дискредитації президентів України та Польщі. Також активно поширюються меми з представленням українців як “відсталої нації”.
  • antyupaua – на сторінці розміщено зображення з гаслами: “То не наша війна”, “Українець не є моїм братом”.
  • patoukraina – на профілі цього акаунту переважно поширюються наративи, спрямовані проти українських біженців у Польщі. Ключова тема – “українці окуповують Польщу”.

Як повідомляв ІМІ, 2023 року фактчекінговий проєкт VoxCheck провів дослідження “Propaganda diary – 2022: рік російської дезінформації в Європі”, яке показало, що найбільш таргетованою пропагандою РФ виявилася Польща. Там зафіксували майже чверть усіх кейсів дезінформації, які фігурують у дослідженні. Також у цій країні найбільша кількість джерел дезінформації, зазначили досліджувачі.

Liked the article?
Help us be even more cool!