ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова КЖЕ про виключення Мацуки: Ми керувалися обґрунтованістю звинувачень на його адресу

Комісія журналістської етики, ухвалюючи рішення про виключення з членів комісії колишнього гендиректора Укрінформу Олексія Мацуки керувалась обґрунтованістю звинувачень на його адресу, зокрема щодо поширення ним “темників” серед своїх підлеглих.

Про це в коментарі ІМІ сказав голова КЖЕ Андрій Куликов.

“У нас є дані, що за аналізом метаданих підтверджено, що принаймні деякі з цих “темників” розсилалися з електронної адреси Олексія, отже він причетний.

Авторство тут встановити поки що неможливо. Втім, я думаю, що й це можливо буде встановити. Для мене, наприклад, це було основним питанням. Голослівних звинувачень, на жаль, у нашій професії буває дуже багато. Не хотілося б, щоб ми впадали в те, що часто використовують проти нас. Якщо доведено, отже доведено. Якщо це лише припущення, то я думаю, у нас би не було підстав ухвалювати таке рішення. Ми вирішили, що докази є”, – сказав Андрій Куликов.

Він зазначив, що ситуацію, яка склалася в Укрінформі, а також “реінкарнацію темників” потрібно розглядати в контексті того, що відбувається в Україні взагалі.

“Нинішня владна команда, як, утім, і кожна, намагається поставити засоби масової комунікації під свій контроль. І там, де вони тією чи іншою мірою під контролем, намагаються посилити цей контроль. Зрештою, Укрінформ – це агентство державне, і на нього в будь-якому разі державні органи можуть мати більше важелів впливу, ніж на інші засоби масової комунікації”, – розповів Куликов.

Він зазначив: якщо розглядати ситуацію в Укрінформі паралельно із ситуацією в Єдиному телемарафоні, то можна побачити бажання влади контролювати потік інформації, тези, обрання експертів та експерток.

“І це те, що, на мою думку, в будь-якому суспільстві, але просто в суспільстві демократії, яка загрожена, це набуває більших розмахів”, – сказав Андрій Куликов.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 31 травня 2024 року Комісія з журналістської етики зупинила повноваження члена Комісії Олексія Мацуки у зв’язку з втратою довіри.

29 травня “Українська правда” оприлюднила статтю “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ”, у якій повідомила, що журналіст Олексій Мацука, якого вважають ставлеником Офісу президента, на посаді гендиректора Укрінформу запровадив цензуру, “темники”, а також планував переформатувати структуру агенції в такий спосіб, щоб на окремі посади призначити “потрібних” людей.

30 травня на Суспільному вийшов матеріал, у якому кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив, що в грудні 2023 року отримав від редактора “темник” з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

31 травня 2024 року кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун, який 30 травня публічно підтвердив факт розсилання “темників” в агентстві, отримав сьогодні, 31 травня, повістку з вимогою з'явитися до ТЦК за місцем реєстрації.

24 травня 2024 року Олексій Мацука заявив, що завершив роботу на посаді генерального директора Укрінформу.

23 травня 2024 року стало відомо, що гендиректором Укрінформу став речник Східного угруповання ЗСУ, полковник Сергій Череватий. 

Президент Володимир Зеленський 23 травня підписав указ про те, що посаду генерального директора Українського національного інформаційного агентства Укрінформ має обіймати військовослужбовець або військовослужбовиця.

Директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що Офіс президента для вирішення кризи з цензурою в Укрінформі має забезпечити прозорий конкурс на посаду керівника медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!